Molen De Hercules, Alkmaar

De Hercules

Alkmaar
zuidelijk van het Zeglis
Alkmaar

>
geschiedenis
Uit de kaart van Claes Jans Visscher uit 1635 (zie dbnr. 5459) blijkt dat op dat moment de voorganger (standerdmolen) nog bestond, dus nog niet vervangen was door deze stellingmolen.

Volgens Molinologie nr. 16, 2001 verbrandde de molen in april 1734, was de eigenaar W. Winder en bedroeg de schade ƒ 3500.

De Hercules was een dubbele oliemolen. Eigenaar Willem Winder was burgemeester in Alkmaar. Hij was op 15 juni 1727 één van de oprichters van het Contract van verzekering tegen Brandschade aan Oliemolens en derzelver Ladingen aan de Zaan, het zgn. Olieslagerscontract.
De Hercules was de enige molen die buiten de Zaanstreek stond. De andere 137 (!) oliemolens stonden allemaal in de Zaanse dorpen.
Toen op 5 mei 1733 ook de molens zelf in het Olieslagerscontract konden worden ondergebracht, verzekerde Winder de molen voor 3500 gulden. Dat was het hoogst mogelijk bedrag. Er werden die dag 95 oliemolens in de verzekering opgenomen voor een totaal bedrag van 266.100,- gulden.
Op 13 mei 1734 werd de lading van de molen en de molen zelf uit het contract geroyeerd. Deze datum kan dus wel aangehouden worden als die van de brand. De molen verbrandde tot op de palen, want Winder kreeg het volledige bedrag van 3500 gulden uitgekeerd.

Bron: Gedenkboek van het Olieslagerscontract - mr. Jan Walig (1912).
Informatie van Ron Couwenhoven, 11 april 2016

Historisch Kadaster Regionaal Archief Alkmaar Kad.F367-a:

1733.12.30: Buiten Boompoort op Zeglis even over het laatste bruggetje. De oliemolen de Hercules van Willem Jz Winder afgebrand met de pakhuizen die daarvoor stonden. (bron: Fasel, Geschiedenissen).

Verpondingen: Zeglis ZZ: oliemolen met woning en schuren tax f120, later verhoogd tot f360, en nader op f550 (oude verp. was f7.10). 1730 Willem Winder f36.13. Op 1735.10.07 de molen afgebroken en het huis gesteld op f1.10 (...) (bron: RAA, SA 743 / 741, Verp., Vp2557).