Molen De Dikke Guurt / De Dicke Guyert, Alkmaar

De Dikke Guurt / De Dicke Guyert
C.C. Bommer, 1648, detail, het noorden rechts

Alkmaar
Gasthuisweide, ten westen vd Frieseweg
Alkmaar

geschiedenis
Op 29 juni 1604 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een papiermolen (voor grauw papier) te Alkmaar, buiten de Friesche Poort, op de Gasthuisweide, verstrekt aan Willem Jacobsz., burger van Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

De grauwpapiermolen werd gebouwd door Willem Jacobsz. Garentwijnder, op de plek waar voorheen de Brantgen Heinesmolens stonden. In 1684 werd daar zaagmolen De Ruiter gebouwd.

Bron: De industrie- en korenmolens van Alkmaar, door Leo den Engelse en Pieter Schotsman +, in Alkmaar op de Wind, 2007.

Garentwijnder bezat tevens papiermolens: een rospapiermolen (Tenbruggencatenummer 06979) en de latere De Phenix (Tenbruggencatenummer 06651 n).

Historisch Kadaster Regionaal Archief Alkmaar (kadastraal perceel Kad.C139-a), bron: RAA, Arch. Gasthuizen 108, VZI 1 reg.403:

1670.06.14: Transport van de molenwerf van de molen gen. Dikke Guurt, groot 111 roe 8v. door Pieter Jansz papiermaker nomine uxoris erfg. van Willem Jansz, aan het Mannengasthuis

Vergelijk met Fasel, Geschiedenissen:
1669.07.22 verzocht hij, met de wed. en kinderen van Lambert Claasz, remissie van verponding wegens de afbraak van de molen.

De papiermolen is afgebeeld op de kaart van Blaeu en Johannes Dou uit ca. 1650 van de Bergermeer: "Territorii Bergensis accuratissima descriptio", alsmede (wel heel vaag) op de kaart die C.C. Bommer in 1648 maakte van de westkant van Alkmaar met omgeving.

C.W.Bruinvis, "De molens van Alkmaar" p.39:
Vergunning voor Dirk Claasz van der Sluys om 300 roeden, waar tevoren de molen De Dikke Guurt