Molen (korenmolen), Niekerk

Niekerk, Groningen

ca 100m ten NO van de kerk
Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier
Oldekerk B (3) 262 Wed. Willem Jeltes Bakker

geschiedenis
Deze molen is de andere molen van Niekerk en stond ca. 100 meter ten noorden van de kerk. De molen is herbouwd in 1847 (als antwoord op de concurrent De Noordstar in 1846!) ter vervanging van deze standerdmolen uit 1610.

De z.g. 'sarrieshut' was in 1931 nog aanwezig.
Molenaarswoning afgebroken in 1977.

In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.

Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628

jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter

*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan opgenomen

Tekst bij de interieurfoto:
Op de interieurfoto is de koningsspil te zien die ooit aan deze standerdmolen toebehoorde en toen als standerd diende.
De koningsspil is eerst hergebruikt in de herbouwde molen zie databasenr 2927. Vervolgens werd de spil hergebruikt voor de nog werkende molen De Jonge Hendrik te Den Andel.
Het spoorwiel (met een diameter van 2,96m) behoorde eveneens aan deze standerdmolen, maar had toen de functie van bovenwiel.
-X-

Op een kaart van 1616 staat een molen ten noordoosten van de kerk aangegeven .
Eigenaren:
Willem Meinderts, Mr. Backer te Wetsinge, vestigde zich in 1745 te Niekerk.
Hij is hoogst waarschijnlijk te Wetsinge molenaar geweest
In Niekerk werd hij alleen als bakker vermeld, maar was denkelijk ook molenaar.
Twee zonen volgden hem op de molen op.
In 1825 werd de weduwe van Klaas Willems Bakker als molenaarsche vermeld.
In 1827 was de molen van Jelte Willems Bakker,
Bouke Willems Bakker, behorend tot de 4de generatie van deze familie Bakker, liet in 1847 de oude standerdmolen vervangen door een nieuwe achtkante stellingmolen.

Informatie van Dhr. A.M. Steenhuisen, 30 aug.2011