Molen Bandster molen, Heerenveen/ It Hearrenfean

Heerenveen/ It Hearrenfean, Fryslân

Heerenveen/ It Hearrenfean
Heerenveen, Fryslân
Terband
Aengwirden

geschiedenis
Rond 1540 draaide hier op het voormalige grondgebied van Terband al een molen. Misschien bestond hij echter al in 1481, toen een zekere "Ghelt mollener" bezittingen had op de zogenaamde Bandster Maden, de hooilanden onder Terband.

Sinds 1580 stond hij binnen een hier aangelegde versterkte plaats of schans, waar nu de Fok overgaat in de Schans.

In 1606 werd deze molen in opdracht van Gedeputeerde Staten stilgelegd vanwege belastingperikelen, maar later mocht hij weer draaien.

Uiteindelijk verdween de Bandster molen in 1763 na aankoop door de provincie.

Bronnen:
- "De sfeer van weleer. Over molens in Heerenveen", drs. D.M. Bunskoeke, 1991. Uitgave: St. Molen Welgelegen. Met dank aan H. van der Kaay.
- "Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.