Molen De Hoop, Nes

Nes, Fryslân

Deel onderstaande afbeelding

Nes
Ameland, Fryslân
Ameland

geschiedenis
Omstreeks 1800 werd Pieter Tiemens Boelens eigenaar van de voorganger van deze molen. In de oudejaarsnacht van 1833 werd die tijdens een hevige storm omver geblazen. Pieter Boelens binnen een jaar een nieuwe molen bouwen door molenbouwer G. Borsch uit van Leeuwarden. Deze molen kreeg de naam 'De Hoop'.

In de patentregisters vinden wij in de jaren tussen 1845 en 1860 Pieter P. Boelens "koren- en pelmolenaar en winkelier in waren van de 2e soort," genoemd als eigenaar van de molen van Nes. De huurwaarde voor de belasting bedroeg in die tijd ƒ 150- per jaar.

In het kohier van 1860 treffen wij zijn weduwe aan, die de zaken waarnam tot haar zoon Jan Pieters Boelens het bedrijf van zijn vader kon voortzetten. Deze moest het in 1880 beleven dat ook deze molen geen lang leven beschoren. Op 20 juni 1880 werd hij in een hevige onweersbui getroffen en brandde geheel uit.

De molen werd weer herbouwd en zou De Phenix geen heten, deze molen bestaat nog steeds.

- "Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars", W.T. Keune, 1970.