Molen Korenmolen van Hierden, Hierden

Hierden, Gelderland

aan de Molenweg
Harderwijk, Gelderland
Harderwijk B (1) 175 Jan van Zomeren, koornmolenaar

gesloten voet

geschiedenis
Op een kaart van Nic. van Geelkercken uit 1639 staat in Hierden aan de Molenweg een dichte standerdmolen afgebeeld die hier tot 1914 gestaan heeft Enkele molenaars hier waren:
- Hermannus van den Broek (1788), gehuwd met Aartje Bijvank (1798). Ze kwamen in 1823 uit Voorthuizen
- Jan van Zomeren (1802 Elspeet - 1882), en zijn vrouw, Teunisje van Oort (1796 Barneveld - 1873) In 1831 kregen ze hier een zoon Aalbert. Beiden stierven op de molen
Hun knecht Gerrit van 't Slot (1837 Leuvenum - 1918) trouwde in 1876 met hun jongste dochter Jacobje (1840 - 1919) en werd molenaar, hij kreeg hier drie zonen
- De jongste Teunis (1888) trouwde in 1913 met Aaltje van de Waterweg (1876). Zes dagen na zijn vader (17-11-1918) stierf Teunis.

Aaltjes vader, Jan Beerendsen van de Waterweg, wonende op de boerderij Spijkerhierden was behulpzaam bij de aankoop van de nieuwe molen die de in slechte staat verkerende standerdmolen zou vervangen.

De molen werd vervangen door een achtkante beltmolen met de naam De Hoop. De laatste molenaar was Gerrit van 't Slot.

Bij de foto:
Het gaat om een foto de korenmolen in Hierden ten tijde van molenaar Gerrit van 't Slot. Een jaar of hoogstens enkele jaren voor de sloop in 1913 van deze standerdmolen.
Bron: De molen van Kisjes in Hierden door Jos Kunne, en informatie van 25 okt. 2012.