Molen Polder Zuidzijde, Sliklandse molen (1e), Oud-Alblas

Oud-Alblas, Zuid-Holland

De Sliklandse molen bemaalde samen met de nu nog huidige Peilmolen het polderdeel Zuidzijde.
Deze molen verbrandde op 21 november 1883.

Leydse Courant, 29 november 1883:
"Omtrent den brand te Oud-Alblas wordt nader gemeld:
Te half twee werd de molenaar M.K. uit den slaap gewekt doordien een losgebrande balk naar beneden stortte, en hij ontwaarde tot zijn schrik dat de molen reeds in lichterlaaie stond. Hoewel met levensgevaar, hebben allen, man, vrouw en drie kinderen, zich nog tijdig kunnen redden. Vijf minuten later zouden de gevolgen voor het gezin ernstiger zijn geweest, daar de molen op het punt stond van instorten. Daar de nachtwaker van Streefkerk, op twee uren afstands, reeds te half een den brand heeft waargenomen, is het vrij zeker, dat de beide nachtwakers te Oud-Alblas niet op hunnen post waren. Had men den brand tijdig ontdekt, dan zou er veel gered hebben kunnen worden."
Leo Middelkoop, 9 juni 2013.

Dordrechtsche Courant za 29 dec. 1883:
"In een vergadering van ingelanden van de polder Oud-Alblas Zuidzijde is met meerderheid van stemmen besloten om in plaats van den op 21 November jl. afgebranden watermolen, [Sliklandse molen] wederom te bouwen een houten wipwatermolen.
Jaap de Vries, 5 november 2004.

De coördinaten zijn geschat.

De molen staat al ingetekend op de kaart:Den Alblasser waard en vyf heeren landen, te samen groot 33100 mergen : Nieuwe caerte vertoonende den geheelen Alblasserwaert uit 1716
vervaardigd door Abel de Vries/B. Stoepedal, zie: coll. www.archieven.nl.