Molen van Gootjes, Oostwoud

Oostwoud, Noord-Holland

aan de Broerdijk, 1,4 km W der kerk
Medemblik, Noord-Holland
De Vier Noorder Koggen
Midwoud en Oostwoud A (1) 122 Jacob Gootjes, molenaar, of zijne Erven

geschiedenis
Johannes Dou tekende op deze positie in 1682 op zijn kaart van het Hoogheemraadschap van de Uytwaterende sluizen al een molen gemarkeerd 'Meel Mole'. Het lijkt een standerdmolen. Aan de stippellijntjes op zijn kaart is te zien dat de molen bij Midwoude hoorde, niet bij Oostwoude.

Op 22 januari 1570 werd voor de erfpachtsom van 5 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Midwoud verstrekt aan Gerbrant Jacobsz., van Hoogkarspel.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens). Waarschijnlijk betrof dit dezelfde molen die Dou ruim een eeuw later tekende.

Op de eerste kadastrale kaart van Midwoud en Oostwoud uit 1825 heeft de molen een achthoekig grondplan. Mogelijk is de standerdmolen tussen 1682 en 1825 vervangen door een grondzeiler, maar gegevens hierover ontbreken.

De molen brandde af in 1897, en werd vervangen door een stellingmolen.

Nieuwe Purmerender Courant, 23/09/1897; p. 2/4:
Te Oostwoud is de korenmolen van den Heer J. Gootjes geheel verbrand. Gelukkig is de brand tot dat eene perceel beperkt gebleven.