Molen (korenmolen), Honselersdijk

Honselersdijk, Zuid-Holland

Honselersdijk
Westland, Zuid-Holland
Westland

08-07-1854: Nieuwe Rotterdamsche courant

De nieuw gebouwde Steenen WIND-KORENMOLEN, te Hondsholredijk, gemeente Naaldwijk, zal op een nader te bepalen dag in de maand Augustus aanstaande, ten huize van den Eigenaar C. STOUTJESDIJK, te Tholen, uit de hand kunnen worden gepacht; — is inmiddels uit de hand te Koop

20-05-1857: Opregte Haarlemsche courant

OPENBARE VERKOOPING. van eenen in 1854 nieuw gebouwden en zeer gunstig gesitueerden STEENEN WIND-KORENMOLEN met ERF en TUINGROND, aan den Rijweg en Vaart te Hondsholredijk, in de Gemeente Naaldwijk, Kadastraal Sectie D, N°. 1371, groot 12 Roeden, 42 Ellen. Te aanvaarden den 31st™ Augustus 1857. Waarvan de veiling en afslag zullen plaats hebben op Dingsdagen den 9den en 16den Junij 1857, des middags ten 12 ure, in de Herberg van J. van Paassen, te Hondsholredijk voornoemd. Ten overstaan van Mr. J. S. van VRIJBERGHE de CONINGH, Notaris residerende te Delft, bij wien nadere inlichtingen zijn te bekomen.

07-11-1896: De Maasbode:
Men meldt ons uit Honselersdijk: Gisterenavond had hier een treurig ongeluk plaats; het 9-jarig zoontje van Klaas van Rossum had het ongeluk, terwijl hij in de nabijheid van den molen van Luijendijk speelde, door een wiek gepakt te worden, zoodat hij een eind verder werd neergeworpen. Hedenmorgen was hij nog niet tot zijn bewustzijn teruggekeerd. De dokter vreest voor hersenschudding.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 25 mei 2021

11-07-1896: Westlandsche courant
Honselersdijk, 8 juli.
Hedenmiddag gebeurde alhier een droevig ongeluk.
De 7-jarige Hendrik van Rotten, was, zonder dat de eigenaar dit wist, op den omloop van den korenmolen van den heer Luijendijk en vermaakte zich met telkens tusschen de wieken van den pas in beweging gebrachten molen door te loopen, tot hij ten slotte door een der wieken geraakt en van den omloop op den grond geslingerd werd. Met een zware hoofdwond werd hij voor dood opgenomen en naar huis gebracht. Hij leefde echter nog, hoewel zijn toestand hoogst gevaarlijk is. Moge dit treurige voorval voor velen eene niet licht te vergeten aanmaning tot voorzichtigheid zijn!

NB:Deze molenaar was niet erg oplettend, dat tot 2x toe een zelfde ongeluk kon gebeuren.

Al vóór 1900 werd de molen bemalen door de familie Luyendijk.

20-01-1909: Westlandsche courant
HONSELERSDIJK, 18 Jan. Hedenmiddag werden Van den korenmolen twee wieken onder ’t draaien afgeslingerd. Gelukkig hadden geen ongelukken plaats. Eender wieken viel inde onmiddellijke nabijheid neer van een vrouw', die in. de nabijheid van den molen eenig werk verrichtte. Nog altijd ligt hier de plek Van het afgebroken huis aan de Dijkstraat open.

Van 1919 tot 1928 door C. Verhagen.

Gedeeltelijk gesloopt in 1928 en in 1966 geheel.

trivia

Deze molen vertoonde een paar eigenaardigheden. De stellingdeur zat nogal hoog ten opzichte van de stelling. Dit zou kunnen betekenen dat er een keer nieuwe roeden gestoken zijn met een te grote lengte, waardoor er als oplossing dan maar de stelling verlaagd werd.

(*) De vlucht van 18,15 m is gebaseerd op de technische gegevens van Potroede 1495.