Molen Vlietpolder, Vlietmolen (3e), Naaldwijk

Naaldwijk, Zuid-Holland

Noordlierweg nr 1
Westland, Zuid-Holland
Westland
Naaldwijk C (1) 177 De Vlietpolder

versieringen
In de tuin van het streekmuseum is een gedenksteen van de molen nog aanwezig. Op de gedenksteen staat te lezen dat de molen in 1792 was verbrand en in 1793 is herbouwd. Op een tweede steen staat vermeld dat op 18 augustus 1865 de molen wederom is verbrand en op 18 december weer was herbouwd. De molen was in 1866 weer maalvaardig.

Vlietpolder, Vlietmolen

Op getoond kaartfragment anno 1769 wordt vermeld dat het hier om de Leemolen gaat, dus is het bouwjaar van de stenen grondzeiler zeer waarschijnlijk eerder dan 1769.
de red. / onderzocht door Pim van der Wijk

In dit jaar is de molen verbrand en weer herbouwd in 1793

Algemeen Handelsblad, 28 augustus 1848
Maasland, 26 aug. Eergisteren avond omstreeks 10 ure, barstte boven deze gemeente een vreeselijk onweder uit, dat ruim een en een half uur met hevigheid voortduurde, zonder dat men daarbij eenig onheil had te betreuren. De bui, die echter gedurende den geheelen nacht zich op zeer verren afstand deed hooren, keerde in den ochtend tusschen 7 en 8 ure naar deze environs terug en wel omstreeks 8 1/2 ure met dezelfde hevigheid, zijnde ongeveer dien tijd de bliksem ingeslagen in den korenmolen van de gemeente Lier, genaamd de Leemolen, liggende tusschen deze gemeente en Naaldwijk.
Vermoedelijk te zelfder tijd heeft de bliksem ook den Vlietpolderwatermolen en den korenmolen beiden onder de gemeente Naaldwijk aangedaan, daar in eerstgemelde eenige tegels van den muur werden geslagen en in den laatsten een molensteen is gespleten

Op 18 augustus 1865 is de molen wederom is verbrand en op 18 december weer was herbouwd.

1,7 km z.z.o. van de kerk aan de Vlietweg oostzijde