Molen Noordmolen (2e), Brielle

Brielle, Zuid-Holland

aan het uiteinde van het Noordmolenslop later Geuzenstraat
Voorne aan Zee, Zuid-Holland
Voorne-Putten

open voet

geschiedenis
In de 17e eeuw werden vestingwallen en grachten aangelegd. Waar nu de Geuzenstraat is, stond een houten molen in die tijd dat de stadswallen er waren. Door de uitbouw van de vesting aan de oostzijde werd de standerdmolen op het Swarte-Waalse bolwerk geplaatst, dat de naam Moolenbolwerk kreeg.

In 1676 moest de molen ingrijpend gerepareerd worden. Na een storm vroeg in 1677 waren alweer reparaties noodzakelijk. Reeds in 1684 verkeerde hij alweer in een desolate toestand en moest een as worden vervangen.

In 1695 bleek deze standerdmolen in een zo slechte staat te zijn, dat men hem maar verving door de stenen stellingmolen Het Vliegend Hert. Tijdens de sloop en bouw moest het Brielse koren in Rockanje worden gemalen.

Bron ondermeer: Dat is koren op mijn molen. Een geschiedenis van de molens van Brielle, J.Ph.A. Rotteveel, 2002. Verzameling H. van der Kaay.

trivia
*Zoals de foto te zien is, waren op 9 juni 1976 tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de nieuw te bouwen standerdmolen de resten van de teerlingen bloot gelegd. Kort daarna zijn ze geruimd.
Informatie van Paul van Dis, 29 september 2006.