Molen Spijkenissepolder, Spijkenisse

Spijkenisse, Zuid-Holland

ten zuiden van deze polder uitslaand op de Vierambachtenboezem
Nissewaard, Zuid-Holland
Voorne-Putten
Spijkenisse E (2) 392 De polder Spijkenisse

geschiedenis
In 1678 bouwde men ter vervanging van een in 1677 afgebrande wipwatermolen een achtkante molen op een opgehoogd en verbreed gedeelte van de kade tussen de Molenwatering en de Vierambachtenboezem. De molen was de peilmolen van Putten omdat hij het dichtst bij de spui lag.

Reeds in 1684 moest de molen worden gerezen vanwege het inklinken van de bodem en verhoging van de dijken.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 14 dec 1866:
"Gedurende de godsdienstoefening, welke 's avonds van den 12den dezer te Spijkenisse werd gehouden, ontdekte men in de nabijheid der gemeente brand. Al ras werd het kerkgebouw, niet zonder groote verwarring en ontsteltenis, verlaten.
en spoedig bleek het, dat de watermolen van den polder Spijkenisse en Schiekamp in volle vlam stond. Na verloop van een uur was schier de geheele molen, die met riet was gedekt, vernield. De bewoners hebben nog enkele goederen gered. De oorzaak van den brand schijnt onbekend te zijn."

Op 12 december 1866 brandde de molen tot de grond toe af. De onderlinge Brandwaarborg Maatschappij enkel voor Polderwatermolens keerde een bedrag uit van ƒ 11.026,56. Op de plaats van de molen verrees toen een stoomgemaal, dat op 21 november 1867 in werking werd gesteld. Overigens kon dit gemaal in 1880 alweer worden afgebroken, toen voor de gehele Vierambachtenboezem te Spijkenisse het stoomgemaal De Leeuw van Putten gereed kwam, met een verbeterde toevoer.

- "Rondom de molen van Spijkenisse", 1999. A. van der Hoek, 2 november 2005.
- "De Ring van Putten", J.L.van der Gouw 1967. Zuid-Hollandse Studiën deel XIII. Verzameling H. van der Kaay.