Molen De Swaen / vh. Windlust (2e), Nieuw-Beijerland

Nieuw-Beijerland, Zuid-Holland

Hoekse Waard
Nieuw Beijerland A (1) 76 Leendert Bogaard, koornmolenaar

uitgebrand

01-11-1828: Rotterdamsche courant

OPENBARE VERKOOPING, ten overstaan van den Notaris LOS, residerende te Nieuw-Beijerland , in het district Dordrecht, van:

N.° 1. Een Steenen WIND-KORENMOLEN, staande op den Dijk, bij het dorp van Nieuw-Beijerland een gemaal van ruim 1200 zielen, benevens een net gebouwd en van allegemakken voorzien HUIS, SCHUUR, verder GETIMMERDE, ERF, TUIN en BOOMGAARD, kort bij gemelden Molen

N.° 2. Een HUIS, SCHUUR, TUIN, BOOMGAARD en GRIEND, staande en gelegen 111 den hoek van den Ruisscheweg, tegen den Spuidijk, onder Nieuw-Beijerland. '

N° 3 Twee Bunders 40' Roeden 31 Ellen WEI-en BOUWLAND, gelegen als voren, tegen den Oud-Beiierlandschen- of Vuurbakenschendijk en de Woning van den Bouwman G. Maaskant, bij wien hetzelve in huur gebruikt wordt, tot het ontblooten der Schoof en Kermis 1831, de hoop 's jaars voor ƒ 70, 00.

N° 4 Zes Bunders 66 Roeden 22 Ellen 65 Palmen 60 Duimen BOUWLAND, gelegen in den polder klein Piershil onder Piershil, waarvan 3 Bunders 51 Roeden 67 Ellen 48 Palmen 16 Duimen verhuurd aan J. Tol , tot het ontblooten der Schoof 1834, de hoop 's jaars voor ƒ 81, 34, en 3 Bunders 14 Roeden 55 Ellen 17 Palmen 4 Duimen aan Joan Gameren, tot het ontblooten der Schoof 1834, de hoop s jaars voor ƒ72, 75- Ten Huize van de Erven S. van Bochoven, op het Nieuw-Beijerlandsche Veer waarvan de veiling op Vrijdag den 7 November 1828, des voormiddags om tien, en de afslag ten zelven dage, des namiddags om drie ure, zal plaats hebben . Waaromtrent nadere onderrigting bij bovengemelden Notaris te bekomen is, en voorschreven Molen inmiddels UIT DE HAND TE KOOP is, en waarop, des begereende, tegen meerdere secunteit, de geheele koopsom gevestigd zoude kunnen worden, op zoodanige Conditien, als nader zullen worden bepaald. Zegt net voort.

25-08-1853: Rotterdamsche courant
Te Nieuw Beijerland is ten zeven ure de korenmolen, toebehoorende aan A. de Kievit, door het onweder getroffen, zoodat eene wiek bijna verbrijzeld en de staart gesprongen is. De daardoor veroorzaakte brand is gelukkig door den opvolgenden zwaren regen, door buitengewone inspanning van eenige ingezetenen en door de tegenwoordigheid van geest van den knecht des molenaars gestuit, anders zouden de gevolgen, bij voorrang van den brand, voor het dorp onberekenbaar geweest zijn.

31-07-1900: Rotterdamsch nieuwsblad

Te Zuid-Beierland, sloeg Vrijdagavond de bliksem in een molenroe, van den korenmolen van B. Blaak. De roe was over zijn geheele lengte versplinterd ; gelukkig hadden er geen persoonlijke ongelukken plaats.

De molen staat ingetekend op de kaart van Johan Blaeu, 1657
(Toonneel des Aerdrycks, ofte Nieuwe Atlas)