Molen De Koning of Coninck of Kooningh, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort, Utrecht
Eemland
Amersfoort B (2) 195 Nicolaas Oostrum, molenaar

De afgebeelde baard van de molen bevindt zich momenteel in museum Flehite te Amersfoort.
De zon in het midden werd later toegevoegd en is afkomstig van De Rijzende Zon (Tenbruggencatenummer 01072 c).

1850 - 1908
voorganger

De Koning of Coninck of Kooningh ronde koren en pelstellingmolen 1726-1908

Arnhemseweg 16 / Koontjesmolen of straat net buiten de Slijkpoort.

De koning aan de Arnhemseweg 30-32 werd later een zware beltmolen.
Bron:
De molens van Amersfoort, artikel door J.D.H. van der Neut in Molenboek Provincie Utrecht 1972. Met dank aan H. van der Kaay.

De molen verving een eerdere uit 1388 (De Pad). Hij was ook een tijd oliemolen.

25-09-1726 Op 25 Sept 1726 verkoopt Jan Nagels en zijn vrouw Johanna Schimmel, burgers, aan Cornelis van  Dompselaar (Amersfoort 1698->1749), molenaar en zijn vrouw Geertruijd van Hardeveld, burgers, een seekere windkorenmolen, vanouds genaamt "De Path" en nu genoemd wordende "De Koning" met het huis en de schuur, hoven en de grond daarbij behorende, gelegen buiten de Arnhemsepoort (Slijkpoort), aan de Steenstraat en Leusderweg (Leusderbroeckerwegh). Belending aan de stadszijde de herberg "de Swarte Arent". Belending achter Aart Woutersen ter Bosch.

Gerrit Cornelisz van Domselaar (1666 Amersfoort 1720) is molenaar buiten de Slijkpoort, 1718, 1697 - buijten de slijckpoort - weduwenaar van Hilligje Cornelis De Zeeuw, in 1696 gehuwd met Johanna Willemse Schimmel

Verkopende partij: Jan Nagels en zijn vrouw Johanna Schimmel, burgers Kopende partij: Cornelis van Dompselaar, molenaar en zijn vrouw Geertruijd van Hardeveld, burgers

24-06-1752; Een restant van 900 gulden, - de andere 900 gulden reeds afgelost, - van een plechte opgemaakt 25 sept. 1726. Dit is een tegoed van Cornelis Dompselaar, met hypotheek op zijn windkorenmolen vanouds 'de Path' en nu genoemd 'de Koningh'

1763 Claas van Oestrum, (ca 1739 Woerden - Gouda 1782), is sinds 1763 eigenaar/molenaar van de stenen "De Koning" te Amersfoort Nicolaas Oostrum, molenaar

20-03-1782 / 02-09-1784 Oostrom, Klaas (molenaar)

Overleden: 19-03-1782, Gouda, lw Amersfoort huis en herberg met stalling en windkoornmolen en Pelmolen, genaamd de Koningh, buiten de Slijkpoort; Groenewoud, weduwe Jannetje is hertrouwd met Houtzagers, Andries 1793-08-09 / 1800-01-19 Oostrum, Jan Overleden: 23-05-1797, Amersfoort lw koornmolen De Kooningh met huis even buiten de Slijkpoort; Enig kind erfgenaam: Klaas Oostrum Craanen, weduwe? Deliana Craanen is hertrouwd met Koelewijn, Jan

01-02-1804 huurcontract Oostrum, Jan Overleden: Amersfoort: stenen koornmolen, genaamd de Kooningh met huis, hof, hooiberg en grond even buiten de Slijkpoort Enig kind erfgenaam: Klaas Oostrum, voogd Klaas Oostrum te Utrecht.

10-05-1854 Gijsbert van den Brink, korenmolenaar, wonend aan Bavoort te Leusden, molenaar op molen De Koning 1854-02-22 verkoper Diemont, Jan Izaäc (koopman in schors en runmolenaar, wonend te Amersfoort) Verkregen door koop: 11-06-1850, Koper: Gijsbert van den Brink (korenmolenaar, wonend aan Bavoort te Leusden).

1815-10-26 / 1847-03-27 Oostrum, Klaas (koornmolenaar) Overleden: 06-03-1847, Amersfoort lw (buiten Slijkpoort) akte Huwelijk: 26-10-1815 J.Chr. Meijer, Amsterdam. Amersfoort: koornmolen genaamd De Koning, buiten de Slijkpoort + 2 huizen; bouwland aan de Leusbroekerweg (veiling 20-12-1817 E.J.v. Wisselingh); Echtgenoot: Craanen, Mietje was eerder weduwe van Onderberg, Johannes 1866-02-07 Jan Isaäc Diemont (koopman in schors en runmolenaar te Amersfoort) verkoopt Stenen windrunmolen, genaamd de Moriaan, namelijk dat die molen nooit meer als runmolen mag worden gebruikt. Dat recht is ook verworven door een beding bij de verkoop op 22-02-1854 (not. de Louter) van de wind- en korenmolen, de Koning, even buiten de Slijkpoort, kad. B 736

15-04-1873 Verkoop                                                                                                                                           Verkoper: Jan Willem van Bronkhorst                                                                                                                  Koper: Bartholomeus Augustinus Hooglugt 1869-05-01 Van den Brink, Gijsbert Overleden: 26-01-1868, Amersfoort lw

01-05-1869 Verkoop: Amersfoort B 852 (stenen windkorenmolen De Koning buiten de Slijkpoort aan de Straatweg), 858 (wagenhuis met molenaarswoning nabij vorig perceel), Echtgenoot: Hendriks, Maria 1871-09-30 Teeker, Christina Wilhelmina

30-09-1871 Verkoop:  Amersfoort B 852, 859 (windkoornmolen De Koning) Echtgenoot: Kermer, Martijn Jacob