Molen De Liefde, Amsterdam

De Liefde
Molen 06494 w De Liefde (Amsterdam)
Detail van tekening van P.J. van Liender

in de Stadsrietlanden
Amsterdam A (4) 511/ A (1) 344 Sijbrand [moet zijn Dirk] Besem met Sijbrand Ekkelboom

geschiedenis
Tussen 1660 en 1664 werden buiten de Muiderpoort in de Stadsrietlanden (tegenwoordig Veelaan en omgeving) drie achtkante stellingmolens gebouwd die als zaagmolen gebruikt zouden worden, namelijk:
De Liefde
Het Fortuin
De molens moesten in 1878 worden afgebroken in verband met de aanleg van de veemarkt en het abattoir.
Gerard v.d. Bosch.

Op 12 maart 1661 besloten thesaurieren ordinaris, die belast waren met het beheer van de stedelijke financiën en eigendommen, dat aan de braak achter Waterrijck houtzaagmolens gebouwd zouden worden, nadat dit water door een invaart bereikbaar gemaakt was. Waterrijck was een kleine braak bij Houtewaal, die door de stad als viswater verhuurd werd. Op 2 april werd dit besluit herhaald en aangevuld met de bepaling, dat de braak aan de westkant van kaden zou worden voorzien en men van de molens langs de Hoge Dijk tot in de Stadsgracht bij de Beer moest kunnen varen.

Op 22 februari 1662 werd molenerf nr. 3, waar molen De Liefde zou verrijzen, uitgegeven aan Claes Cornelissen en Jan Jacobsen Eg, voor ƒ 100 per jaar.
Bron: Jaarboek Amstelodamum 1982, pag. 92.

trivia
367. Grietje Stikkel ook genaamd Margrietija Stikkel, Gerretje Stikkel en Grietje Stikkum (18 jaar oud), afkomstig uit Amsterdam, gedoopt op 29 juli 1750 aldaar (gereformeerd, Zuiderkerk) (doopgetuigen waren Lammert ter Heijde en Gerretie Jacobsz), wonende Amsterdam, overleden op 14 juli 1814 aldaar, 63 jaar en 11 maanden oud.
Alias: Margrietija Stikkel (1779); Grietje Stikkum (bij doop dochter Alida in 1789). Woonplaatsen: Amsterdam, Buiten de Muijderpoort (bij ondertrouw 1769); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort (bij ondertrouw 1785); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort aan de 3e molen (1794); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort aan den Overtoom (1796); Amsterdam, Overtoom (1799); Amsterdam, Buyten de Leydsepoort, Overtoomschenweg aan de molen de Spinder (1810-1812); Amsterdam, Kerkstraat bij de Spiegelstraat 152, kanton 3 (bij overlijden 1814). Zij ondertekent haar ondertrouw-acte (1769). Overlijdens-adres: Kerkstraat bij de Spiegelstraat 152, kanton 3 (aangegeven door Sybrand Ekkelboom, schoonzoon van de overledene).
(Zij is later ondertrouwd op 9 december 1785 Amsterdam voor de kerk, op 35-jarige leeftijd met Hendrik de Bij ook genaamd Hendrik de Beij en Hendrik de Bey (ongeveer 27 jaar oud), zonder beroep, geboren rond 1758, afkomstig uit Amsterdam (gereformeerd), wonende aldaar en Nieuwer-Amstel, overleden op 13 maart 1816 aldaar, ongeveer 58 jaar oud.
Beroepen: zonder beroep (1814,1816). Woonplaatsen: Amsterdam, Buyten de Haarlemmerpoort (bij ondertrouw 1785); Amsterdam, Overtoomschenweg aan de Molen de Spinder (1810-1812); Nieuwer-Amstel (bij overlijden 1816). Overleden ten gevolge van borsttering.

AKTEN 19-04-1812 Huwelijksbijdrage Nieuwer-Amstel RAH.

Uit het huwelijk van Hendrik de Bij en Grietje Stikkel:
- Geijsbertje de Bij, gedoopt op 14 juli 1786 Amsterdam (gereformeerd, Westerkerk) (doopgetuigen waren Evert en Aagje de Bij).

- Alida de Bij, geboren Amsterdam, gedoopt op 1 maart 1789 Amsterdam (gereformeerd, Zuiderkerk) (doopgetuigen waren Jacob Rijke en Alida de Bij), wonende Amsterdam.
Woonplaatsen: Amsterdam, Buyten de Lydzepoort aan de Molen de Stinder (bij ondertrouw 1810).
Zij is ondertrouwd op 6 april 1810 Amsterdam (gereformeerd) met Sijbrand Ekkelboom (zoon van Jacob Ekkelboom en Annatje Stikkum), geboren rond 1781, afkomstig uit Amsterdam, zaagmolenaar, overleden na 14 juli 1814.
Beroepen: zaagmolenaar (1814). Woonplaatsen: Amsterdam, aan den Hogedijk (bij ondertrouw 1810); Amsterdam, Nieuwevaart, buiten de Muiderpoort (1812); Amsterdam, Zeeburg (molen de Liefde) no.42. Hij geeft op 14 juli 1814 het overlijden van zijn schoonmoeder aan.
Alida en haar man Sijbrand zijn neef en nicht.

734. Sijbrant Stikkel, houtzaagmolenaar, geboren rond 1714, afkomstig uit Enkhuizen, wonende aldaar en Amsterdam, begraven op 9 maart 1769 Amsterdam, Oosterkerk, ongeveer 55 jaar oud.
Hij was 25 jaar bij ondertrouw in 1739. Beroepen: houtzaagmolenaar (1752). Hij werd poorter (betaald) van Amsterdam op 11 oktober 1752 (Sijbrand Stickel van Enckhijsen). Woonplaatsen: Amsterdam, Buijten de Muijderpoort (bij ondertrouw 1739).
Volgens \"Middel op Begraven\" {inv.5005-nr.140 GAM}: Lammert Stikkel geeft op 7 februari 1769 het lijk aan van Sijbrand Stikkel (3e klasse fl.6,--) {Nakijken begraafdatum}.
Sijbrant Stikkel, meestermolenaar, overleden ten huijse van Matthijs Stark op Oostenburg en de Agterstraat 396 wordt begraven op 9 maart 1769 Amsterdam, Oosterkerk (fl.20:0:0 en voor roef en baar fl.1:10:0) {Matthijs Stark, scheepstimmerman, werd poorter van Amsterdam op 26 september 1752, zoon van Arend Stark, trekwerker}.

Amstelodamum Jaarboek 27 uit 1930 blz.143: Molen de Liefde staande op \'t Stads Rietland buiten de Muiderpoort (zaagmolen), eigenaar Casper Stickel.

*** Op 14 september 1714 Enkhuizen werd geboren een Eijsbrand Jacobsz (gereformeerd), zoon van Jacob Willemsz en Jantie Eijsbrands (doopgetuige was Aagje Andries {Gezien dopen Enkhuizen dtb.6c 1713 t/m 1715}). Dit is de enige Eijsbrand/Sijbrant die tussen 1713 en 1715 (dtb.6c) in Enkhuizen gedoopt is. ***

Hij is ondertrouwd op 3 april 1739 Amsterdam en getrouwd op 19 april 1739 Diemen voor de kerk (gereformeerd), op ongeveer 25-jarige leeftijd met

735. Trijntje ter Heijden ook genaamd Trijntje Terheijden en Trijntje de Heij (ongeveer 24 jaar oud), geboren rond 1715, afkomstig uit Soest, wonende aldaar en Amsterdam, overleden na 23 juni 1780, minstens 65 jaar oud.
Trijntje de Heij (bij ondertrouw van haar dochter Annatie (1773)). Zij was 24 jaar bij ondertrouw (1739) en afkomstig uit Soest. Getuigen bij ondertrouw (1739): Hij geadsisteerd met Corsten Jansz en zij geadsisteerd met Huijbert ter Heijden (vader van de bruid). {Kerkelijk huwelijk te Diemen nog niet opgezocht}. Zij was doopgetuige van Sybrant Stikkel, zoon van haar zoon Carsten, op 23 juni 1780.

Uit dit huwelijk:

- Carsten Stikkel ook genaamd Karste Stikkel, houtzaagmolenaar, geboren rond 1745, afkomstig uit Amsterdam (gereformeerd), wonende aldaar, overleden op 11 maart 1811 aldaar, begraven op 16 maart 1811 Amsterdam, Oosterkerk, ongeveer 66 jaar oud.
Hij is 25 jaar bij ondertrouw (1770). Woonplaatsen: Amsterdam, aan de Hoogendijk (bij ondertrouw 1770); Amsterdam, Zeeburg in een houtsaagmolen (1799); Amsterdam, op Zeeburg aan de molen de Liefde no.10 (bij overlijden). Beroepen: houtzaagmolenaar (1769,1799). Hij werd poorter van Amsterdam op 20 oktober 1769 betaald, houtsaagmolenaar). Begraven in de Oosterkerk, kerkgraf no.382 (fl.23,--).

Amstelodanum, jaarboek 27, jr.1930, blz.143: De molen De Liefde, staande op \'t Stadsrietland buiten de Muiderpoort (zaagmolen), eigenaar Casper Stikkel.

Bron: uitnodiging lezing op locatie - 26 februari 2002 - SWD (PA Zonneveld).
Het gebied, de Rietlanden, waar het project Hoop Liefde Fortuin in 2002 gebouwd wordt, kent een interessante geschiedenis. Tot ongeveer het einde van de 19e eeuw stonden er in dit gebied polderhuisjes en houtzaagmolens. Drie van deze molens (zie foto) hadden de namen Hoop, Liefde en Fortuin. De molens moesten gesloopt worden door de komst van een rangeerterrein.
(Hij is ondertrouwd op 18 mei 1770 Amsterdam voor de kerk (gereformeerd) (getuigen waren Trijntje ter Heijden (moeder van de bruidegom) en Teunis Siebelhof (vader van de bruid)), op ongeveer 25-jarige leeftijd met Adriana Si(e)belhof ook genaamd Ariaantje Sibelhof (ongeveer 24 jaar oud), geboren rond 1746, afkomstig uit Weesp (gereformeerd), wonende Amsterdam, begraven op 19 februari 1799 Amsterdam, Oosterkerk, ongeveer 53 jaar oud, dochter van Teunis Siebelhof.
Woonplaatsen: Amsterdam, op de Heeregraft (bij ondertrouw 1770). Overleden ten huijse van de wed.Lambert Stikkel in de Kleine Oosterburgerstraat te Amsterdam. Begraven: Oosterkerk, in een kerkgraf no.410 (huisvrouw van Carsten Stikkel).

- Reijndert Stikkel, gedoopt op 13 november 1746 Amsterdam (gereformeerd, Oosterkerk) (doopgetuigen waren Lammert ter Heijde en Anna Meijer), ongehuwd overleden, begraven op 2 december 1775 Amsterdam, Oosterkerk, 29 jaar oud.
Hij is overleden ten huijse van Lammert Stikkel op de Compagniemolen aan het Tunie. Begraven: Amsterdam, Oosterkerk, regt van de kerk no.380 {graf} (fl.20.--) voor roef en baar fl.1:10:0.

- Grietje Stikkel ook genaamd Margrietija Stikkel, Gerretje Stikkel en Grietje Stikkum, afkomstig uit Amsterdam, gedoopt op 29 juli 1750 aldaar (gereformeerd, Zuiderkerk), zie 367.
Ruud Zonneveld, 24 april 2017.