Molen De Seskant / De Zeskant, Amsterdam

De Seskant / De Zeskant

Amsterdam B (2) 691 Firma M.J. Glasbergen, houtzagers

zeskante bovenkruier

Gebouwd rond 1640.
Bron: Allemolens.nl, geen bron vermeld.

In de Amsterdamse notariële archieven bevindt zich het testament uit 1692 van de molenaar van De Seskant in Amsterdam, Gerrit van der Gunst en zijn echtgenote Catarina Hellendoorn. Twee zaagmolenaars waren getuigen.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 5297, pag. 139.
Bertheke Hoejenbos, 28 sept. 2021.

Jacob Fortgens zat in 1746 al op de houtzaagmolen de Seskant in Amsterdam. Hij liet op 29 april 1746 vastleggen een deel van de koopsom in halfjaarlijkse termijnen aan zijn oom Jacob van Loenen te zullen betalen.
Bron: Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 8975, pag. 249.
Egbert Buning, 30 april 2023.

"Jan Valk voor d' mole d' Seskandt" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Jan Valk "houtzaagmolenaar aan de Moolen de Seskant" beëindigde in een akte van 26 november 1760 zijn deelname aan het brandverzekeringscontract.

In het testament van Jan Otten van der Woude, opgemaakt 12 december 1760, wordt "Jacob Fortgens aan de Moolen de Seskant" genoemd als taxateur of als executeur.
Arjen Lobach, 5 juli 2022.

Opregte Haerlemsche Courant, 11 april 1761:
"Op Maandag den 20 April 1761 te Amsterdam wordt de Zeskante Hout-Zaag-Molen te koop aangeboden."

Amsterdamse Courant, 15 dec. 1796:
"Uit de hand te Koop om ten eerste te kunnen aanvaarden, een extra welgelegen en beklante Hout-Zaag-Molen, zynde een Bovenkruier, genaamd DE ZESKANT, met alle deszelfs Huizingen, Tuinen, Houtlootzen en alle losse- en vaste Gereedschappen, met of zonder Gezaagde en Ongezaagde Houtwaaren; alles staande op het alleraangenaamste van den Buiten-Amstel, op den hoek van 't Zaagmolenspad. Te bevragen aan dezelve Molen."

Amsterdamse Courant, 31 dec. 1796:
"Aan de Molen de ZESKANT, bulten de Utrechtsche-Poort, op den hoek van 't Zaagmolens-Pad, aan de Amstel, presenteert men te verkoopen:
Het 18 voets RIBHOUT tegen 15 duiten, 20 voets 16 duiten en 24 voets 22 duiten pc» duim; Vuure 4 d. DEELEN 18 v. x4St., dito 20 v. 15 St., 1 d. Deelen 18 v.17 St., dito 20 v. 19 St. 1 1/4.Deelen.B v. 23 St., dito ao v. 25 St., i| d. Deelen 18 v. 28 St., dito 20 v. 31 St., en verders alle gezaagde en ongezaagde Vuure.Greene en EekeHOUTWAAREN; mitsgaders alle soorten van Ruighout.&c. mede tot verminderde pryzen- Blyvende inmiddels voorsz.Molen uit de hand te koop."

Amsterdamse Courant, 3 jan. 1799:
"Alle de geenen welke iets te vorderen hebben van, of schuldig zyn aan den Boedel van wylen ISAAC FORTGENS Jacobsz., gewoond hebbende en overleden aan de Molen de Zeskant, buiten Amsterdam; worden verzogt daarvan voor den 15 February eerstkomende, opgave te doen ten Comptoire van den Notaris EVERARD CORNELIS BONDT, op den Cingel by de Oude Lelystraat te Amsterdam."

Bij molen De Zeskant staande aan de Buiten-Amstel en de hoek van het Zaagmolenpad werd een partij gezaagde eiken en grenen houtwaar verkocht.
Bron: Amsterdamse Courant, 17 januari 1804.

Algemeen Handelsblad, 6 mei 1861:
"De ondergeteekenden hebben de eer mits deze te berigten, dat op 1e Mei hunne Houtkooperij verplaatst is naar den Molen de Zeskant, op den hoek van het Zuider Zaagmolenpad, Buurt IJ 216, buiten de Utrechtsche Barriere.
N. van der Naaten & Zoon"

Algemeen Handelsblad, 2 dec. 1861:
"Men vraagt te koop:
Een Oud, onbruikbaar VLOT, lang 8 á 10 El, breed 2 á 3 El, alléén dienende tot LEGGER. ter beveiliging van den WAL, wegens het onvoegzaam afvoeren van Zwaar Hout van de helling, (Molen de Zeskant). Eigenaar en in gebruik, den Heer N. van der Naaten.
Adres: A. Zweesaardt, Amstelhoek, buiten de Utrechtsche Poort, Utrechtsche Zijde."

N. van der Naaten en Zoon, waren bontkopers buiten de Utrechtsche Poort aan de Molen
De Zeskant, hoek Zwanenburgwal 1858 - 1869

Het Nieuws van den Dag, 6 aug. 1873:
"Verkooping van Huizen enz.
Op Maandag 4 Augustus, in de Brakke Grond, des avonds te 6 uren. ...
5. Tot amotie: de Opstal van de Stoomhoutzagerij enz. Utrechtsezijde, op de werf de Zeskant, YY 216. ƒ 2100. Opgehouden.
6. Een Locomobile, zich bevindende in voorgaand perceel. ƒ 1450. Opgehouden.
7. Tot amotie: den opstal van den voormaligen Wind-Houtzaagmolen, als voren. ƒ 300. ƒ 100. H.J. Holgen.
8. Dito, van eene Houtloods, hoek Zaagmolensloot ƒ 212. A.G. Brouwer. ... "

Voor afbeeldingen zie link Allemolens.