Molen De Juffer / De Juffrouw, Amsterdam

De Juffer / De Juffrouw
Foto rond 1870, collectie G. van den Bosch

hoek Noordelijk Zaagmolenpad en Amstel, buiten Utrechtse Poort
Amsterdam B (2) 555 Johan Christoffel Rappold, koopman

zeskante bovenkruier

geschiedenis
Johannes Johannesz Glasbergen Amsterdam (12 jan. 1774 - ald 29 aug. 1824), houtzaagmolenaar en koopman in houtwaren was, samen met zijn broer en firmant Martinus Johannesz Glasbergen Amsterdam (14 dec. 1775 - ald 19 nov. 1864), houtzaagmolenaar en koopman in houtwaren, de bezitter en exploitant van een zevental houtzaagmolens. Zij waren in hun tijd de belangrijkste houtzaagmolenaars annex kooplieden in houtwaren van Amsterdam. Achtereenvolgens verwierven zij de molens:
"De Swaan"(1803),
"De Nachtegaal"(1807),
"De Kemphaan"(1808),
"De Seskant", "De Groote Dommekragt" en "De Ruijter" (1816) en
"De Sparreboom, eertijds De Pijl"(1823).

Bron: Het familieboek "Let op u glas", J.B. Glasbergen, Nuenen.
Informatie van Willem Glasbergen, Den Helder, zie website Fam. Glasbergen.

Amsterdamse Courant, 6 mei 1697:
"Paulus van Marken, makelaer tot Amsterdam, presenteert uyt der hand te verkoopen een houtzaegmolen, genaemd De Juffrouw, met sijne huysing, lootsen, gereedschap, schuyten etc. Staende buyten de Utrechtse poort, als men na de Amstel toegaet."

Opregte Haarlemsche Courant, 5 mei 1827:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 7 Mei 1827, te Amsterdam, ... doen verkoopen:
No. 1. Een extra kapitale, hechte, sterke en weldoortimmerde HOUTZAAG-MOLEN, zijnde een Bovenkruijer, Sommerzager met drie Sleeden, genaamd DE JUFFER, staande en gelegen buiten de Utrechtse Poort, Buitenwijk 1 No. 45.
No. 2. Een hechte, sterke en weldoortimmerde HOUTZAAG-MOLEN, zijnde een Paltrok, genaamd DE PAN-AAL, staande en gelegen buiten de Utrechtse Poort, op het Achterzaagpad, Buitenwijk 1 No. 18. ... "

Bouwjaar vlak na 1639?

De Juffer werd soms ook De Juffrouw genoemd, bijv. in deze akte, Stadsarchief Amsterdam. Dirk van der Plaat "aan de Molen genaamd de Juffrouw" bevestigde de gedeeltelijke aflossing van de schuld die zijn zwager Gerrit Jansz Wolff bij hem had in verband met het overnemen van molen De Oranjeboom uit de nalatenschap van hun (schoon)ouders.
Arjan Lobach, 1 jan. 2023.

Foto vanuit het Amstelhotel met v.l.n.r. de molens De Juffer, De Ruiter en De Bouwlust. Op een grotere foto staat links naast de Juffer nog een andere molen, dit was de Seskant/Zeskant. Opname rond 1870.