Molen De Houthandel, Amsterdam

De Houthandel
Molen 06493 v De Houthandel (Amsterdam)

aan de Mennonietensloot

geschiedenis
In 1848 werd aan de Mennonietensloot (tegenwoordig omgeving Rijksmuseum) te Amsterdam de laatste gebouwde paltrokmolen opgericht met de naam "De Houthandel". Deze houtzager kwam in de plaats voor de in dat jaar afgebrande korenmolen "De Swaan". "De Houthandel" was net als De Jonge Visscher (Tenbruggencatenummer 06493 s)jarenlang eigendom van de firma Doublet.

In 1878 werd "De Houthandel" afgebroken.

Informatie van G. van den Bosch.

trivia
Aan het Mennonietenpad, dat liep van de Singelweg nabij het polderhuis westwaarts tot bijna aan de gemeente Nieuwer-Amstel bij het tegenwoordige Stedelijk Museum, en de daarbij gelegen Mennonieten sloot stonden eertijds zeven molens, drie koren- en vier houtzaagmolens. De gronden terzijde van het pad waren bijna geheel ingenomen door warmoezerijen.

Op onderstaande foto is de middelste van de drie molens de paltrok de Houtandel.