Molen De Dommekracht / De Samson, Amsterdam

De Dommekracht / De Samson

Amsterdam C (3) 250 F. Fernhout & Benjamin Verbrugge, houtzagers

1876 deels afgebroken 1896 restant afgebroken

Amsterdamsche Courant, 15 maart 1703:
"Houtzaagmolen de Dommekragt
Cornelis de Roos en Cornelis de Roos de Jonge, makelaers, sullen den 26 Maert tot Amsterdam in het Oude Heerenlogement verkopen de helfte in een saegmolen met een nieuw gebouwd woonhuys in het geheel met syn lootse en verder getimmerde schuyte en gereedschappen, staende en gelegen buyten de Saegmoolenspoort aan de Singel, genaemt de Dommekragt of van ouds de Samson. Weynig syn gelyk om lang en sware hout te sagen, en de werf wel gelegen om hout te verkopen …"

Amsterdamsche Courant, 27 dec. 1707:
11 januari 1708 werd de gehele molen geveild.

Gegevens over de nijverheid van Amsterdam, bijeengelezen uit de advertenties in de Amsterdamsch Courant 1667-1794 door Dr Leonie van Nierop.
27ste jaarboek Amstelodanum, J.H. de Bussy, Amsterdam. 1930. bldz. 261-311.

In 1758 waren Adriaan Roosendaal en zoon eigenaars van deze molen De Dommekracht. Zij sloten een akkoord met Pieter Koel en compagnie, eigenaar van de molen De Wolf (dbnr. 1826), over een te hoog gebouwde loods op hun erf waardoor de windvang van De Wolf belemmerd werd.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
Arjen Lobach, 28 juni 2022.

Al in 1865 werd er overgegaan op stoomkracht.

“De Domme Kracht, die in 1773 vanouds De Samson genoemd werd ….
In 1875 werd de molen uitgerust met een stoommachine van 12 pk, die geplaatst werd in een stenen loods tegen de noordelijke zijwand. De loods had een twaalf meter hoge schoorsteen.
Reeds in 1876 werd het stoomvermogen vergroot tot 16 pk. Het wiekenkruis werd verwijderd en daarna is de molenromp gesloopt, het middelgedeelte van de schuur werd hoger opgetrokken en zo ontstond de stoomzagerij van de firma Schreuder. Toen na 1890 de bebouwing rond het Frederik Hendrikplantsoen op gang raakte, kwam De Dommekracht te staan in het bouwblok tussen Lodewijk Tripstraat en Gerard Schaepstraat. Hij werd in 1896 afgebroken.”
Bron: M. v. A. II.

Algemeen Handelsblad, 30 okt. 1878:
"VRIJWILLIGE VERKOOPING,
welke gehouden zal worden door J.G.J. GEERS Hzn., Makelaar en Ondernemer van Verkoopingen, ten overstaan van den Deurwaarder W.F. SCHRIKKER, op VRIJDAG 1 NOVEMBER 1878, des morgens te Tien uur, op de NOORDERMARKT, van eene aanzienlijke en groote partij HOUTWAREN, afkomstig van den geamoveerden Houtzaagmolen De Dommekracht, buiten de Zaagbarrière, als: zware en lichte Eiken en Grenen BINTEN, BALKEN en RIBBEN, dito PLATEN, DELEN en meer andere soorten HOUTWERK. Zijn de alles zeer geschikt voor Werkhout voor HH. Molenmakers en Scheepsbouwmeesters. ... "

Buitensingel 26 (voorheen WW 126)
Houtzaagmolen De Dommekracht, gezien vanaf de Buisweg in west. richting naar De Oranjeboom (links) en De Windhond (rechts). Voorgrond: Anna Elisabeth Cretier (4e echtg. J.G. Schreuder) en een meid met op haar arm Anna Elisabeth Schreuder (*.
Datering: 1861, collectie: Olie Jbz., J.; foto's, vervaardiger: Olie Jbz., Jacob (1834-1905)(fotograaf).