Molen De Steur, Amsterdam

De Steur

Ansichtkaart, uitg. A. Jager

aan de Singelgracht en voormalige Steurweg
Amsterdam C (3) 185 Jan Casper Schreuder, houtzager

1821 kocht Marten Besem de molen

1822 verkocht Marten Besem de helft van de molen aan zijn zwager Johan Georg Schreuder  (1794-1836) beroep bakker

1826 Johan Georg Schreuder en Marten Besem, beide inmiddels weduwnaar, verkochten de molen.

In 1821 had Besem de zaak, molen, gronden en opstallen (loodsen, knechtswoningen en heerenhuis) in 1821 had gekocht voor f. 7100.-, bracht de zaak in 1826 niet meer op dan f. 5000.-.

Johan Georg Schreuder zette het bedrijf voort nadatde molen door zijn zwager Smit was gekocht.

De molen werd in 1733 vernieuwd.
Molen De Steur had een windvaantje op de makelaar in de vorm van een steur (vis).

"Reijndert Greuter, mole d Stuer" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Jan Al & Comp. ondertekende de akte voor [waarschijnlijk] De Steur.

Opregte Haarlemsche Courant, 26 juni 1820:
" ... Makelaars, zullen op Maandag den 28 Augustus 1820, 's avonds ten 5 uren, ... verkoopen.
No. 1. Een extra kapitale, hechte, sterke en welonderhoudene HOUTZAAGMOLEN, genaamd DE SCHELVISCH, zijnde een Paltrok, Balkzager, staande aan de Stads Buitensingel, tusschen de Haarlemmer- en Zaagmolenpoorten, get. No. 464.
No. 2. Een extra kapitale, hechte, sterke en welonderhoudene HOUTZAAGMOLEN, genaamd DE STEUR, zijnde een Paltrok, Balkzager, staande aan de Stads Buitensingel, belendende het bovengenoemde Perceel, get. No. 458.
No. 3. Een extra kapitale, hechte, sterke en welonderhoudene HOUTZAAGMOLEN, genaamd DE BIJKERK, zijnde een Paltrok, Balkzager, staande op het Kwakers Eiland, tusscen de Leydsche- en Raampoorten, get. 264 ... "

Molen De Steur stond aan de Singelgracht en de voormalige Steurweg.

collectie: Kabinetfoto's