Molen De Eendracht / De Eendragt / De Rommelpot, Amsterdam

De Eendracht / De Eendragt / De Rommelpot
Molen 06491 n De Eendracht / De Eendragt / De Rommelpot (Amsterdam)

aan de vm. Vijfhoeksweg, thans Wittenkade
Amsterdam C (3) 146 Wiliam Santveer, houtzager

Notaris Dirk Blok Amsterdam 5-11-1721 Claas Kool is zaagmolenaar op molen de Rommelpot

"Willem Vermooten De Moole de rommelpot" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.
De op 31 december 1751 afgesloten onderlinge brand- en schadeverzekering werd per 26 februari 1768 geannuleerd, de reden wordt niet vermeld. Willem Vermoote ondertekende de akte voor De Rommelpot.

Opregte Haarlemsche Courant, 15 okt. 1822:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 4 November 1822, te Amsterdam, ... doen verkoopen:
No. 1. Een kapitale HOUTZAAGMOLEN, zijnde een Bovenkruijer, genaamd HET VRIESCHE WAPEN, met de daar nevens staande Knechts-Woningen, Loodsen, Schuitenhuis, Tuijn en verdere Getimmerten, geteekend Y, 467.
No. 2. Een DITO DITO, zijnde een Paltrok, genaamd HET AMSTERDAMSCHE WAPEN, met deszelfs hechte, sterke en weldoortimmerde moderne Heeren-Huizinge, Knechts-Woningen, Loodsen, plaisante Koepel, excellerende Tuin en verdere Getimmerten, get. Y, 466.
No. 3. Een DITO DITO, genaamd DE EENDRAGT, met dezelfs weldoortimmerde Heeren-Huizinge, Knechts-Woningen, Lootsen en verdere Getimmerten, get. Y, 465, allen zeer gunstig gelegen aan dezer Stads Buitensingel en Kostverloren Wetering, buiten de Haarlemmerpoort, in Buitenwijk 4. ... "

Gesloopt in 1882 na grondruil eigenares Wed. J. Santveer-Schreuder met de gemeente.

trivia

Aan de Vijfhoekseweg en aan de afsplitsing van de Kostverlorenvaart, die begint waar de Kostverlorenvaart in de Kattensloot overgaat en vandaar richting Haarlemmerpoort loopt en dan via een bochtje uitkomt op de Singelgracht.

De Wittenkade, gezien uit zuidelijke richting. In het midden achter de woningen molen De Eendracht, afgebroken in 1882 Molen De Eendracht aan de voormalige Vijfhoeksweg, thans de De Wittenkade, afgebroken in 1882. Op de achtergrond de Aden Hoek Ostende - De molens van Amsterdam in oude ansichten, dl 2.
Collectie: Foto-afdrukken, vervaardiger: Rooswinkel, A.T.; Douwes, Gebr.(fotograaf).

Singelweg. Thans de Nassaukade. Gezien van de brug voor de Wolfsweg in noordelijke richting naar de Kattensloot (links) met rechts brug over Kattensloot, links bruggetje voor Beltweg. Van links naar rechts de molens De Steur, De Schelvisch en De Eendracht. Techniek: ets. Techniek: ets.
Datering: 1884 (ca.) - 1889 (ca.), collectie: Tekeningen en prenten, vervaardiger: Wijsmuller, Jan Hillebrand.