Molen Het Friesche Wapen / Het Vriesche Wapen / Het Vriese Wapen, Amsterdam

Het Friesche Wapen / Het Vriesche Wapen / Het Vriese Wapen
Molen 06491 l Het Friesche Wapen / Het Vriesche Wapen / Het Vriese Wapen (Amsterdam)

noordelijke einde Kostverlorenvaart, ten westen van de Haarlemmerpoort
Amsterdam C (3) 140 Pieter Kuiper, koopman in houtwaren

geschiedenis
Langs de Kostverlorenvaart bij de Haarlemmerweg werd in 1656 de achtkante stellingmolen "Het Friesche Wapen" gebouwd.
Deze houtzager werd in 1883 afgebroken.
Informatie van G. v.d.Bosch.

De molen stond waar nu een brug over de gracht ligt.

Cornelis Outman, wonend aan molen "het Vriese Wapen" leende 11 april 1725 ƒ 4000 van zijn vader Hendrik Outman.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 7853, pag. 233 e.v.
Arjen Lobach, 19 sept. 2023.

Opregte Haarlemsche Courant, 15 okt. 1822:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag den 4 November 1822, te Amsterdam, ... doen verkoopen:
No. 1. Een kapitale HOUTZAAGMOLEN, zijnde een Bovenkruijer, genaamd HET VRIESCHE WAPEN, met de daar nevens staande Knechts-Woningen, Loodsen, Schuitenhuis, Tuijn en verdere Getimmerten, geteekend Y, 467.
No. 2. Een DITO DITO, zijnde een Paltrok, genaamd HET AMSTERDAMSCHE WAPEN, met deszelfs hechte, sterke en weldoortimmerde moderne Heeren-Huizinge, Knechts-Woningen, Loodsen, plaisante Koepel, excellerende Tuin en verdere Getimmerten, get. Y, 466.
No. 3. Een DITO DITO, genaamd DE EENDRAGT, met dezelfs weldoortimmerde Heeren-Huizinge, Knechts-Woningen, Lootsen en verdere Getimmerten, get. Y, 465, allen zeer gunstig gelegen aan dezer Stads Buitensingel en Kostverloren Wetering, buiten de Haarlemmerpoort, in Buitenwijk 4. ... "

Algemeen Handelsblad, 15 mei 1854:
"In den namiddag van gisteren is Jacobus Althans, woonachtig in de Gieterstraat, door de wieken van den molen het Vriesche Wapen buiten de Willemspoort, van den omloop geslagen en levensloos naar het gasthuis gebragt."

Het slachtoffer was in Amsterdam geboren op 11 okt. 1832. Hij werd 32 jaar.
Bron: Registratie – Open archief.
Caroline Schaeffer, 16 mei 2021.

Leeuwarder courant, 30 januari 1882:
"De Makelaars J. A. WIJNBERG Wzn., G. S. NOUT, H. C. LEFERING, T van DIJK, G. van STEENWIJK, C. van dek BIJL Pzn., E. LEESTEMAKER, J. E LANGE, G. LONDONCK, J. F. LANGEWEN, A. BOSCH en J. H. SCHAEFER zullen op Maandag 13 Februari 1882, des avonds te 6 uur, in het Verkooplokaal Frascati te Amsterdam , ten overstaan van den Notaiis C. van MOURIK , in veiling brengen: Tot amotie, de Opstallen van een in volle werking zijnden, goed onderhouden achtkanten WINDHOUTZAAGMOLEN, zijnde een Boyenkruier, met Zwichtstelling, vlucht 21 meter en Ophaalhelling, genaamd:
Het Vriesche Wapen, met 3 Zaagramen , 2 Sleden, deszelfs verderen Inventaris en andere houten GEBOUWEN, als: Woonhuizen, vroegere Koetshuis en Stalling, Houtloods en Schuitenloods, staande en gelegen te Amsterdam aan den Haarlemmerweg, vroeger hoek Buitensingel, no. 1, 2 en 3 , gem. Amsterdam. De Molen is zeer geschikt tot verplaatsing en kan tot verschillende doeleinden gebezigd worden en is zeer gemakkelijk tot vervoer aan het Vaarwater gelegen. De Molen blijft in eigen gebruik tot 30 Juni 1882, waarvan de opruiming alsdan zal moeten geschied zijn in 2 maanden na dien tijd. De Woonhuizen blijven in gebruik tot 1 April 1882 en de opruiming moet geschied zijn op den 25 April 1882. De Molen, Huizen, Loodsen en het Koetshuis worden eerst ieder afzonderlijk geveild en afgeslagen, daarna de Huizen, Loodsen en Koetshuis in afslag gebracht en ten slotte alles gecombineerd afgeslagen. Te bezichtigen: de Molen met annexe Gebouwen dagelijks van 2—4 uur, de Woonhuizen echter alleen des Dinsdags en Donderdags . De veil-conditiën liggen op den gewonen tijd ter lezing ten katore van den Notaris C. van MOURIK, Heerengracht bij de Vijzelstraat, te Amsterdam."

Plaats:
Aan de afsplitsing van de Kostverlorenvaart, die begint waar de Kostverlorenvaart in de Kattensloot overgaat en vandaar richting Haarlemmerpoort loopt en dan via een bochtje uitkomt op de Singelgracht, dicht bij het Amsterdamsche Wapen.

Foto van A. Jager, opname 1880,
bron:stadsarchief Amsterdam afb.nr 010007000839

Haarlemmerweg-Haarlemmervaart met rechts de houtzaagmolen 'Het Friesche Wapen'. Ets van J. Punt 1774