Molen Het Klaverblad, Amsterdam

Het Klaverblad
Molen 06491 g Het Klaverblad (Amsterdam)
Foto van Jacob Olie Jbz., J. (1834-1905)

Overbrakerbuitenpolder, to. De Bok, a/d overkant v/d Buitensingel

geschiedenis
Het Klaverblad komt voor in het Boek van het Amortisatie-fonds van 1847, en werd gebouwd ter vervanging van de in 1846 gesloopt De Boterton op het Kwakerseiland (dbnr. 6055).
Bron: "De molens van Amsterdam", G.J. Honig, 1929, blz. 159.

Het Klaverblad was Amsterdams laatst gebouwde bovenkruier-houtzaagmolen. De zaagschuur mat 34 bij 12 meter en de bovenas bevond zich 19,30 meter boven het maaiveld. Aan beide zijden waren uitstekken voor de zaagsleden en sleephellingen. Bij de molen was een havenkom gemaakt, waarheen de te zagen stammen uit het Westerdok werden aangevoerd. Te land was er een verbinding met de Spaarndammerdijk.”

"Het Klaverblad" is waarschijnlijk verplaatst naar Steenwijk (Ov.) waar hij gestaan zou hebben aan Het Diep, ten Westen van de stad.”

“Hij werd gebouwd op de plek van één van de twee stadsvuilwatermolens, die in 1783 werd afgebroken.”
[uit: M.v.A.II]

In 1877 werd de molen afgebroken om plaats te maken voor woningbouw.

Overbrakerbuitenpolder, schuin tegenover molen De Bok, die op bolwerk het Blauwhoofd stond.

De huidige ligging van de molen zou zijn waar nu de Roggeveenstraat is.

Overbraker Buitenpolder, zaagmolen Het Klaverblad, stond t.h.v. huidige Roggeveenstraat tussen Van Linschoten- en Van Neckstraat, gezien naar Westerplantsoen en molen De Bok op het voormalige bolwerk Blauwhoofd.

datering: 1861

Westerplantsoen, op de voorgrond links: Frederik Haverkamp (1799-1871), scheepsbouwer, gezien naar bovenkruier-houtzaagmolen 'het Klaverblad', gebouwd in 1841 in Overbrakerbuitenpolder t.h.v. huidige Roggeveenstraat tussen Van Linschoten- en Van Neckstraat, afgeb.