Molen De Bok voorganger, Amsterdam

De Bok voorganger
Molen 06491 d De Bok voorganger (Amsterdam)
Tekening R. Roghman

Bolwerk 't Blauwhoofd

trivia
Het Bolwerk Leeuwenburg was het eerste bolwerk dat bij de vierde uitleg van Amsterdam (vanaf 1611) gebouwd werd aan de westzijde van de stad, aan het IJ.
Het kreeg al gauw de naam 'bolwerk Blauwhoofd', vanwege de kleur van de stenen waaruit het opgetrokken was.
De situatie ter plekke is door de eeuwen heen veranderd.
Nu ligt op de plaats van het voormalige bolwerk het Willembarentszsplein.
Het Westerkanaal was nog niet gegraven. De stadsmuur liep naar het westen, ongeveer langs de huidige Barentsz straat, tot aan het volgende bolwerk, genaamd de Bocht, tegenover de westzijde van de Zoutkeetsgracht, waar hij een scherpe bocht maakte en in zuidelijke richting verder liep naar het bolwerk Westerbeer, dat voor de Haarlemmerpoort lag. De Singelgracht volgde de muur.

Blauwhoofd, gezien naar molen. Afmetingen: 156x298 mm. Techniek: zwart krijt, penseel in grijs en bruinrood.

collectie: Tekeningen en prenten
vervaardiger: Roghman, Roelant
(tekenaar)

De molen op 'Het Blauwhoofd'
Er kwam, evenals op de andere nieuwe bolwerken, een standerdmolen op te staan. Rembrandt tekende haar meerdere malen en ook de zeeschilder Ludolf Backhuysen (1630-1708) schilderde de molen op een gezicht op Amsterdam vanaf het IJ.