Molen De Valk (3e), Amsterdam

De Valk (3e)

G. van den Bosch.

Volgens Van den Hoek Ostende werd in 1741 de standerdmolen De Valk door een bovenkruier vervangen.
Theo Bakker, 20 maart 2010.

Hollandsche Historische Courant, 26 aug. 1780:
"Voor eergister morgen, tussen 8. en half 9 uuren, is alhier, door een fellen Donderslag, een Knegt van de Molen de Valk, aan de Vest, tussen de Weesper- en Muider-Poorten , doodgeslagen, terwyl een andere Knegt door de schrik byna levenloos neerviel, doch wederom gered is. Een groot gedeelte van de Molenwiek is afgeslaagen , en wel 10. Roeden van daar met het eene einde in den grond gezet, in het midden gescheurd zynde."

Bij molen De Valk op bolwerk Diemen staan Cornelis van Wijk cs. als eigenaar conform kadastrale legger H1764. De consorten verkochten hun aandeel in 1833 aan Leonardus van der Heijden (legger H2125). En die verkocht zijn aandeel weer in 1838 aan Barend Huijerman (legger H2308). Barend Huijerman staat in het bevolkingsregister van Amsterdam in 1851-1853 en 1853-1863 als molenaar op de Valk geregistreerd.
Bij de laatste inschrijving komt ook de molenaar Hendrik Hendriksen voor maar dat lijkt me een knecht, die hopte vlg. de bevolkingsregisters van de ene naar de andere molen.
Peter Laarakker, 22 feb. 2019.

Algemeen Handelsblad, 24 juni 1867:
"REGISTRATIE EN DOMEINEN.
VERKOOPING TOT AMOTIE.
De Ontvanger der Registratie en Domeinen te Amsterdam zal op Donderdag 27 Junij, des voormiddags ten 11 ure, te zijnen Kantore, Prinsengracht bij de Kruisstraat, C C 477, in het openbaar, bij inschrijving, verkoopen:
De opstal van den Korenmolen DE VALK, en van de beide molenaarswoningen daarbij staande, op het bolwerk Diemen, bewesten de nieuwe Kavalleriekazerne te Amsterdam. De AMOTIE moet gedaan en het geheele terrein ontruimd zjjn uiterlijk den 28sten Augustus 1867.
De Verkooping geschiedt op de voorwaarden, die ter lezing liggen ter Directie van de Registratie en Domeinen te Amsterdam, in het Oost-Indisch Huis, ten Kantore van voornoemden Ontvanger, in het Gebouw van de Maatschappij voor den Werkenden Stand op den Oude Zijds Voorburgwal, in het Koffijhuis het Vosje op het Rokin, en verder in de voornaamste Koffijhuizen te Amsterdam.
De Gebouwen kunnen bezigtigd worden op Maandag, Dingsdag en Woensdag vóór de Verkooping, van 10 tot 4 ure, terwijl verdere inlichtingen te bekomen zijn ten Kantore van voornoemden Ontvanger. Amsterdam,
De Ontvanger voornoemd, Scheffer, 13 Junij 1867."

Johan Bakker bevestigde dat op 10 juli 1867 een ongeval op deze molen plaats vond, een werkman viel van de derde zolder naar beneden tijdens de sloop.

Bij de afbeelding:
De Baangracht bij de Muiderpoort. Tekening van Beijer, Jan de (1703-1785), datering 1755.
Gezicht van de Schans (nu Sarphatistraat) op de Muiderpoort en de Baangracht (nu de Plantage Muidergracht). In het midden de brug tussen de Plantage Middenlaan en de Muiderpoort, daarachter de molens De Valk op het bolwerk Diemen, Het Fortuin op het bolwerk Weesp en rechts daarvan de Weesperpoort.
Techniek: zwart krijt; pen in grijs; penseel in grijs; penseel in kleur; pen in bruin.