Molen De Liefde, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Zuidkade, nabij molen De Schoone Haas
Zuid Waddinxveen
Schieland
Zuid Waddinxveen D (1) 199 Jan van Klaveren, houtzaagmolenaar

geschiedenis
Zaagmolen De Liefde stond op korte afstand van papiermolen De Schoone Haas. De molen werd in 1823 gebouwd nadat zijn voorganger in 1822 was verbrand.

Rond 1830 was zaagmolenaar Jan van Klaveren eigenaar van de molen. Nadat hij was overleden hertrouwde zijn weduwe Maartje Potuit met ene Isaac van Kersen. Later sloot Isaac van Kersen een compagnonschap met Cornelis Hoogendijk Willemsz., een scheepsbouwmeester uit Capelle aan den IJssel.

Rotterdamsche Courant, 6 juni 1833.
UIT DE HAND TE KOOP een Achtkante WIND-HOUTZAAGMOLEN, genaamd DE LIEFDE, in den jare 1823 nieuw gebouwd, met de daarbij behoorende HOUTLOODSEN, HUIZINGE en ARBEIDERSWONINGEN, alles staande aan de Gouwe, binnen de gemeente Zuid-Waddinxveen, waarop een gedeelte der Koopsom kan gevestigd blijven.

Algemeen Handelsblad, 13 augustus 1844
UIT DE HAND TE KOOP:
Een HOUTZAAGMOLEN, zijnde achtkant, met Riet gedekt, met ruime HEEREN-HUIZINGE, beide in 1823 geheel herbouwd en goed onderhouden, een ruim Erf en Houtloodsen, drie Woonhuizen, bewoond in zes Perceelen, een welig groeijende BOOMGAARD, met ruim 90 Vruchtboomen beplant, en een welige MOESTUIN, alles staande aan de rivier de Gouwe, op een uur afstands van de stad Gouda, en in de nabijheid van den Zuidplas Polder. Twee derde der Kooppenningen kunnen á 4 1/2pCt met jaarlijksche aflossing op deze Perceelen gevestigd blijven. De Gereedschappen, twee nieuwe Hout-Aken en het voorhanden zijnde Hout kan daarbij worden overgenomen. Te bevragen bij den Eigenaar J. van Kersen, Houtkooper en Kunstdraaijer te Zuid-Waddingsveen.

Rotterdamsche Courant, 15 februari 1845.
UIT DE HAND TE KOOP een achtkante HOUTZAAGMOLEN, met Riet gedekt, daarnevens eene Dubbelde HEERENHUIZING, een groot ERF met ruime HOUTLOODSEN, Drie WOONHUIZEN, bewoond in Zes Percelen, een welig groeijende BOOMGAARD, met ruim 90 Vruchtboomen beplant, en een welige MOESTUIN, alles staande aan de rivier de Gouwe, op een uur afstands van de stad Gouda, en in de nabijheid van den Zuidplas polder. Tot Overneming dezer Zaak, de GEREEDSCHAPPEN, twee Nieuwe HOUT-AKEN, het Gezaagde en Ongezaagde HOUT daaronder begrepen, zal p.m. 23 a 25,000 Gulden benoodigd wezen, drie vierden van de Koopsom der vaste Goederen; ook zou men niet ongenegen zijn, zoo men zich met de Administratie enz. wilde belasten, op aannemelijke Voorwaarden vooreerst de Helft, en na verloop van eenige jaren, als met zich met een en ander behoorlijk heeft bekend gemaakt, de andere Helft over te doen. Iemand hiertoe inclinerende adressere zich, met franco Brieven, aan J. van Kersen, Houtkooper en Kunstdraaijer, te Zuid-Waddinxveen.
Informatie Dick Bunskoeke, 5 april 2015.

Leendert Proos liet in 1867 de molen deels afbreken en ging verder met een stoommachine.
Jacob Stolp, 2 september 2004 en Nico Varkevisser, 9 februari 2011.

Apeldoornsche courant, 29 maart 1879
Op den Papiermolen „de Schoone Haas" te Waddinxveen bij Gouda , wordt gevraagd een SCHEPPER ALLEEN, graauw 8 ponds en gewoon grijs goed kunnende scheppen.
Bij een der andere werklieden bestaat zeer goede gelegenheid om thuis te leggen.
Brieven franco aan A. W. VAN LANGE, Papierfabrikant aldaar.