Molen De Ooievaar, Wageningen

Wageningen, Gelderland

Molen 06485 s De Ooievaar (Wageningen)

Wageningen
aan de Otto van Gelreweg
Wageningen E (4) 577 Jacob Pauw, looyer

geschiedenis
De Ooievaar stond aan de Eekmolenweg in Wageningen en en het was een eekmolen (die maalde eikenschors voor leerlooierijen). De molen was van de familie Rutgers.

In 1761 werd door de kinderen en erfgenamen van wijlen Petrus Schaats en Maria Schuijl in leven verkocht voor ƒ 3350 aan Adolph Woesthoven en Juffr. Maria Comelia van Imbijse van Batenburgh "een eeck off runmoole met huijs schuer en twee hoofjes staande en gelegen even buijten de Bergh Poort deser stadt".
In 1765 was er weer een verkoop in twee gedeelten aan Evert Hooglandt en Gerarda Tamweert echtelieden, en de andere helft aan Aart Schut en Hendrikje Sluijters echtelieden.

Zuidwestelijk naast de molen stond volgens een kadastrale opmetingskaart van 1883 een eekschuur gedeeltelijk op de straatweg.
Bron: "Nieuws van de Werkgroep „Molens in Wageningen”", art. door Hans Dobbe in Contactblad Historische Vereniging Oud Wageningen , maart 1981.

In het kadaster van 1832 staat de latere eekschuur nr. 575 nog vermeld als huis & erf.

In 1910 werd de molen afgebroken. Ter herinnering aan de molen werd in een nabij gelegen woning aan de Otto van Gelreweg een gevelsteen ingemetseld.
Daan Henkens.

De eekmolen De Ooievaar werd in 1908 gesloopt.
De toenmalige eigenaar, molenaar Rutgers, liet aan de overzijde, waarschijnlijk op eigen grond, een huis bouwen dat later de naam Why Not kreeg.
Bron: "Groeten uit Wageningen (5)", art. door Gerard Olinga in Contactblad van de Historische Vereniging Oud Wageningen, april 2011.
Gevelsteen uit 1926 in nabijgelegen woning.

trivia
De bovenste afbeelding is gemaakt ten tijde dat de molen al geruime tijd stilstond. Dit is te zien op een scherpere versie op Allemolens.nl, daarop groeien de takken door het hekwerk heen.
Door de wiek rechtsonder is op de achtergrond de molen De Eendracht te zien.
Erik Stoop, 25 april 2013.