Molen Koornmolen van Vlijmen, Keizersmolen, Vlijmen

Vlijmen, Noord-Brabant

Vlijmen B (1) 848 Wed. Philippus Koenen, landb.

vernieuwd
In deze plaats stond in ieder geval rond 1500 een molen
De standerdmolen was eigendom van Van der Heijden.
Bron: archief Ten Bruggencate.

Uit 1551 is bekend dat de keizersmolen, "ene wijntmolen mit ten rosmolen tot Vlijmen" werd vernieuwd omdat de oudere voormalige molen in onbruik was geraakt. Er is sprake van transport van twee stenen en een steenbalk, en de levering van tweehonderd gulden aan eiken planken.

In 1577 kreeg de rentmeester van Vlijmen en Heusden te maken met een "omgewaijde wintmolen", waardoor weer veel materiaal nodig was.

Dit zal hiermee te maken hebben gehad: Op 10 september 1577 werd voor de erfpachtsom van 202 pond 5 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een windmolen en rosmolen te Vlijmen, Land van Heusden, verstrekt aan Gerard van Voorn, rentmeester van Heusden.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

Op 9 november 1610 werd voor de aanzienlijk lagere erfpachtsom van 9 pond wederom een windbrief voor de wind- en rosmolens van Vlijmen verstrekt aan (ongetwijfeld dezelfde) Gerard van Voorn, van 's-Hertogenbosch.

De namen van diverse eigenaren en molenaars zijn bekend gebleven. Zo was in 1750 Joachim Teurlings de molenaar op de Vlijmense molen, en werd in 1818 Martinus van der Heijden de eigenaar. Na hem was zijn zoon Antoon de molenaar, maar na het vroeg overlijden van diens zoon Hendrik kwam het einde van de molen, nog voor 1900.

Op de voormalige plek van de molen aan de Hoogen Maasdijk waren in 1971 nog de fundamenten van de oude molen aanwezig.

Bron: "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", De Klopkei 1996.
Verzameling H. van der Kaay.

Cornelis van der Heijden, de andere zoon van Martinus, bouwde in 1850 de stenen stellingmolen aan De Akker (Tenbruggencatenummer 00364).

De molen komt voor op een kaart van 1754, Den Haag, Landsdrukkerij Barneveld, M. van
Instelling: TU Delft Library, en ook nog op de TMK van 1870.