Molen De Jonge Ulbe, Dokkum

Dokkum, Fryslân

Betterwird
Dongeradeel
Holwerd D (3) 275 Dirk Lammerts de Jager

De molen werd al vermeld in 1735, heette De Jonge Ulbe.

Tussen 1713 en 1730 vinden wij in de belastingkohieren de namen van Jan Jansen, Sijmen Harckes, Coop Everts en Tjeerd Tjeerds als eigenaren vermeld. In 1730 nam Reinder Haijes de molen over, die na zijn dood in 1743 in handen kwam van zijn erfgenamen. In 1748 zien wij Dirk Sickes als eigenaar optreden, die elf jaar later werd opgevolgd door Douwe Sijmons. Deze molenaar nam een jaar later Sijbren Bouckes als deelgenoot in het bedrijf op, waarin voortaan ieder voor de helft deelgerechtigd zou zijn. Die toestand bleef zo tot 1770 toen Sijbren alleen eigenaar werd. Zeven jaar later maakte hij plaats voor een nieuwe combinatie, die werd gevormd door de Dokkumer Vroedsman en bierbrouwer Arent van de Leij en Ulbe Buwalda. Hun samenwerking is maar van korte duur geweest, want na 1780 vinden wij in de registers Ulbe Buwalda als enige eigenaar genoteerd.

Hij liet de molen in 1813 na aan zijn zoon Gerrit Ulbes Buwalda, die tevens eigenaar was van de molen van Nes en die in laatstgenoemd dorp ook zijn woonplaats had. Over zijn droeve lot in zaken hebben wij reeds gesproken bij de molen van Nes. Na zijn faillissement ging de molen over in handen van de uit Rinsumageest geboortige Dirk Lammerts de Jager.

De molen was oorspronkelijk een pelmolen, ca. 1820-1850 werd de functie korenmolen toegevoegd.

In het register van volkstelling van 1849 vinden wj weer een Buwalda als eigenaar van de molen van Betterwird: Klaas Geerts Buwalda, een neef van Gerrit Ulbes. Hij deed het bedrijf in 1853 al weer van de hand aan Willem Keuning, een koopman uit Kollum, die het vier jaar later doorverkocht aan Hotze Bakker uit Holwerd. Hij bleef in gebreke bij de betaling van de hypotheekrente en zo werd in 1859 Gosse Keimpes Groeneveld de nieuwe eigenaar. Hij bleef dat, tot Albert Willems Banga, geboren in Ferwerd en laatst gewoond hebbende in Holwerd, hem in 1871 opvolgde. Op 10 feb. 1871 kochten Willem Lieuwes Banga, landbouwer, en Uilke Klazes Koopmans, grutter, de molen voor hun minderjarige kinderen Albert Willems Banga en Foekje Uilkes Koopmans, die spoedig daarna konden trouwen.

In 1881 stonden de zaken er zo goed voor dat Albert Willems een gokje waagde en de zaagmolen Het Hert (Tenbruggencatenummer 06470 x) erbij kocht.

Na de herbouw van de korenmolen in 1895 werd de naam De Jonge Sytske [onduidelijk is of het echt een andere molen was of slechts een andere naam. Redactie].

Bronnen ondermeer:
- Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars, W.T. Keune, 1970.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- informatie van Piet Banga, in artikel door Gerben D. Wijnja in De Utskoat nr. 44, dec. 1986.