Molen Heimolen, Deurne

Deurne, Noord-Brabant

STANDAARD-WIND GRAANMOLENS TE DEURNE.
De Notaris VAN RIET te Deurne, zal voor zijne principalen in het openbaar verkoopen:
1. Een bijzonder sterk gebouwden en druk beklanten STANDAARD-WIND GRAANMOLEN,
gelegen te Deurne bij het Dorp.
2° Een mede welbeklanten, goed onderhouden en sterken STANDAARD-WIND GRAANMOLEN, gelegen te Deurne op Vrekwijk. Beide Molens in gebruik te aanvaarden bij de betaling der kooppom op den 2 Januarij 1869.
Deze verkooping zal geschieden te Deurne in het Logement bij TRUIJEN, provisioneel op Dingsdag den 1 September 1868, en 14 dagen daarna finaal, telkens des namiddags om 5 uren te beginnen.

De locatie is een schatting naar de kadasterkaart.

Ten noordwesten van de molenlocatie staat de naam 'De Molen Weijer' bij enkele percelen op de kadasterkaarten Deurne F2 en G4 (hieronder een samenvoeging), aan weerszijden van de Vreekwijksche Loop. Er zijn geen aanwijzingen dat de naam erop duidt dat hier ooit een watermolen heeft gelegen.

"Alhoewel men onder een weijer gewoonlijk een poel of ven verstaat, betekent het hier waarschijnlijk de natte beemden in het beekdal." "Molenweijer ... Deze weijer is genoemd naar de Heimolen daar vlakbij."
Bron: "Een karretje op den zandweg reed.... Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900", Ton Spamer.
Ir. Piet-Hein van Halder, 11 jan. 2016.