Molen (korenmolen), Diemen

Diemen, Noord-Holland

0,2 km O van Hartsvelderbrug, nabij hoofdweg n.z.
Diemerbrug
Amstelland

Leidsch Dagblad, 16 maart 1914
"Men meldt ons uit Amsterdam: Hedenmorgen brak om vijf uur brand uit in de graanmolen van den heer J.A. Hesp in de gemeente Diemen nabij Watergraafsmeer. De molen met het aangrenzende pakhuis brandden tot de grond af. Eerst na eenige uren van gespannen arbeid, slaagde de brandweer er in den brand geheel meester te worden. Persoonlijke ongelukken kwamen niet voor. De molen en het pakhuis zijn verzekerd."

"Het landelijke aanzien werd oudtijds nog verhoogd door den aan deze herberg grenzenden korenmolen, een door wind gedreven houten molen van lichtgroene kleur, welke bevallig boven de omgeving uitstak. Ouderen onder ons kunnen zich dit nog wel herinneren. Immers vanaf de Ringdijk had men zoowel aan de vóór- als achterzijde een aardig gezicht op dit alles. In 1914 werd de molen door brand geheel verwoest. Het jaar daaraan volgend kwam hiervoor in de plaats een door motorkracht gedreven graanmaalderij."
Bron: Historie van Diemen, door P.J. ter Beek, 1934.
Erik Stoop, 17 maart 2022.