Molen de Vries / Molen van Altena, Hoevelaken

Hoevelaken, Gelderland

Hoevelaken
Mulderslaantje o.z.
Nijkerk, Gelderland
Hoevelaken C (1) 77 Jan Elias Nicolaas van Lijnden, Heer van Hoevelaken

geschiedenis
Het Mulderslaantje, oftewel het 'Laantje van de molenaar' is nog altijd het tastbaar bewijs dat er een molen heeft gestaan.

In de archieven is het Jan Aerts die op 10 augustus 1624 als eerste molenaar van deze molen wordt vermeld.

In 1830 blijkt Hendrik van Altena de molenaar in het dorp te zijn. Hij kwam uit Renswoude en was een telg uit een molenaarsgeslacht. Na zijn dood nam zijn zoon Johannes Diederik het roer over.

Deze Van Altena trouwde met Dirkje Laseur, een verre nazaat van deze Dirkje nu op Mulderslaantje 2 woont. Toen Johannes Diederik van Altena in 1890 overleed, hertrouwde zijn vrouw Dirkje met Baltus de Vries. Zijn zoon Gerrit werkte ook nog een tijdje op de molen, maar liet de zware zakken meel voor wat ze zijn en ging zijn vrouw helpen met de opbouw van de levensmiddelenzaak in het centrum van het dorp.

Op 30 april 1901 ging de molen door een blikseminslag in vlammen op evenals een grote hoeveelheid koren. De molen werd in 1901 herbouwd.

trivia
De foto's mogen wij plaatsen van de achterkleindochter van Johannes en Dirkje van Altene, mevrouw Beatrice van der Waal (VS).