Molen Vol-, koren-, pel- en oliemolen, Maten

Maten, Groningen

Roswinkel/ De Maten, prov. Drenthe
Westerwolde
Emmen A (1) 272 Harm Hakkeling, landb.

Twee koppel maalstenen

geschiedenis
Eerst in 1795 verscheen er een windmolen in Roswinkel. Deze windmolen werd niet in het dorp gebouwd, maar kreeg een plaats aan de Runde waar de zomerweg naar Ter Apel de rivier passeerde. Deze excentrisch gelegen plaats is wel begrijpelijk als men weet dat het om een volmolen ging. Voor het vollen (verdichten en verstevigen) van wollen stof diende men over voldoende water te beschikken en was een goed toegankelijke plek aan de rivier een bij uitstek geschikte plaats.
Bron: Nieuwe Drentse Volksalmanak 1994, pag. 62-63 met kaartje.

De molen staat in het kadaster van 1832 en op de veldminuut van 1852, daarop is de locatie gebaseerd.

De molen werd in 1854 afgebroken en verplaatst naar Ter Apelkanaal en heeft hier nog tot 1938 gestaan.
Bron: archief Ten Bruggencate/ Van der Veen.
jnjv, bron; documentatie wijlen heer Blaauw.

trivia
Volgens Ten Bruggencate stond hier een poldermolen die De Maten bemaalde, nr. 06460 s. Hier staat echter op geen enkele kaart een poldermolen aangegeven (de lege locatie is door Ten Bruggencate omcirkeld op de waterstaatskaart van 1887), hij moet de door Van der Veen ingevoerde korenmolen over het hoofd hebben gezien in dit grensgebied.