Molen (korenmolen) (3e), 's-Heerenberg

's-Heerenberg, Gelderland

Montferland, Gelderland
Achterhoek en Liemers
's-Heerenberg G (1) 118 Carel Vorst van Hohenzollern en Sigmaringen

vervangen
geschiedenis
Nadat de torenmolen in 1570 door de bliksem was geraakt en volkomen vernield, werd in datzelfde jaar een nieuwe molen gebouwd op de 'Molenberg', nu een houten standerdmolen. Deze werd begin 1585 voorlopig verpacht aan Alheit Brullen (Regest 4041 Archief Huis Bergh). De standerdmolen heeft er eeuwenlang gestaan, in 1826 kwam deze aan zijn eind toen hij aan vernieuwing toe was en de molenbouwer Harmen Kok de kruisplaten zou vernieuwen en daartoe de molen gestut had. Buiten diens berekening om zakte de molen plotseling in elkaar en Kok kon niet meer precies vertellen wat er gebeurd was omdat hij zo geschrokken was dat hij er niet naar kon blijven kijken!

Vanaf dat jaar bleef de oude 'Molenberg' zonder molen. Als enige herinnering rest in 's-Heerenberg nog de naam 'Molenpoortstraat' zoals de van de Zeddamseweg af de stad binnenvoerende straat heet. Vroeger toen 's-Heerenberg nog wallen en poorten had, stond daar de 'Molenpoort', aldus genaamd naar de buiten de stadspoort staande windmolen.

Tekst: H. Stam in de Graafschapbode van 19 jan. 1959.

NB. De gegevens van de Graafschapbode zijn niet geheel betrouwbaar.