Molen (eekmolen)/ Molen van Werff, Kampen

Kampen, Overijssel

Kampen
op de noordelijke stadswal, de westelijke van beide
Kampen, Overijssel

In 1602 stond op deze plaats al een molen.

Pieter Eeckhout, wonende te Kampen. Gehuwd ca. 1655 met Anna Steenbergh. De familie Eeckhout bezat een runmolen [onbekend of dat op deze molen betrekking heeft].

In 'Met de Kuierstok langs de molens' van A. Bicker Caarten, blz. 32 wordt melding gemaakt van een runmolen in 1705 te Kampen [onbekend of dat op deze molen betrekking heeft].

In 1821 kocht Peter Hillebrand Werff de eekmolen aan van Jurriaan Nicolaas Bijsterbos, en liet hem ombouwen tot een olie-run-en pelmolen.

Op 9 jan. 1839 verschenen voor notaris Mr. F. Rambonnet koopman Wicher Werff, koopman te Kampen en Pieter Hillebrand Werff. Aktenr 3300, inv.nr I-550a:
Contractanten verklaarden samen een compagnieschap op te richten onder de firmanaam van P. H. Werff en Zoon; beide contractanten hadden tekeningsbevoegdheid. De handel zou bestaan uit het maken en verkopen van olie, pel enz. in de runmolen buiten de Hagenpoort te Kampen.

In 1865 verkocht de familie Werff de molen met bijbehorende gebouwen en grond aan de gemeente Kampen. Ze mochten de molen nog gebruiken tot 1866, waarna de gemeente Kampen hem te koop aanbood voor afbraak. Daarna werd op het terrein in 1872 de gemeentelijke gasfabriek gebouwd.

Bronnen o.a.:
- Bron: Kampen Notarieel.
- Informatie van mw. D. Werff-Bouman, 30 juni 2013.

Het is onduidelijk of deze molen vanaf het begin een achtkante stellingmolen was, of dat er eerst een standerdmolen stond.