Molen van Herel, Heerle

Heerle, Noord-Brabant

Heerle
Roosendaal, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat
Wouw K (1) 160 Joh. Petrus van de Mueren

geschiedenis

In 1811 richtte Jacobus Schricx in Heerle een standerdmolen op. Deze molen was een run- en korenmolen. De molen werd een paar jaar later verkocht aan zijn zwager Van Oerle. Na het overlijden van diens vrouw werd de molen verkocht aan J.P. van der Mueren. Molenaar was echter C.J. Daverveldt, die ook burgemeester te Wouw was. Zijn zoon Cornelis verplaatste de standerdmolen in 1882 naar Moerstraten om van een betere windvang verzekerd te zijn.

nog waarneembaar

Ongeveer op de plaats waar de molen heeft gestaan, ligt nog bij mensen een 17 der blauwe steen in de tuin. Deze steen is voorzien van een links scherpsel en bovendien "tot de draad" afgemalen,de dikte bedraagt nog slechts ca 7 cm. Waarschijnlijk heeft men het risico op onderweg kapot vallen of in stukken breken niet genomen en is de steen op de oude locatie blijven liggen.

In de mechanische maalderij, waarvan het gebouw nog bestaat, waren destijds 2 koppel stenen aanwezig

Informatie van N. van Eekelen, 28 december 2023