Molen De Hoop voorganger, Zierikzee

Zierikzee, Zeeland

Schouwen-Duiveland, Zeeland
Schouwen-Duiveland

Gevelsteen:
"Gerard Koole leide den eersten steen van deze molen 3 July en overleed 14 Augustus 1850".

geschiedenis
Wegens bouwvalligheid werd de voorganger gesloopt en een nieuwe stenen molen op 30 m afstand gebouwd.

Die molen is herbouwd na gedeeltelijk te zijn verbrand op 23 oktober 1874.

Vermeld staat in het Leidsch Dagblad van 26 oktober 1874:
Gisterochtend is brand ontstaan in een steenen korenmolen, staande binnen de bebouwde kom der gemeente Zierikzee. De brand schijnt beneden in den molen ontstaan te zijn; te zeven uren sloegen de vlammen, aangewakkerd door een fellen wind, van alle kanten uit het hooge gebouw. Voor de aangrenzende huizen bestond oogenschijnlijk groot gevaar; doch alles is gelukkig afgeloopen. Na ruim een uur stortte de as met de roeden naar beneden, doch een en ander viel neder op het kleine plein, dat voor een gedeelte den molen omringt. Nu was 't gevaar geweken en kon men het neergevallen brandende hout blusschen. De molen was tegen brandschade verzekerd.