Molen van Schiermonnikoog (3e), Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, Fryslân

Molen van Schiermonnikoog (3e)

Schiermonnikoog

1863 verbrand/ 1872 afgebroken ?
geschiedenis
Het voor Schiermonnikoog zo noodzakelijke bedrijf werd na de brand van de voorganger spoedig elders in het dorp weer opgebouwd. Molenaar Smids heeft daar echter niet lang plezier van gehad, want op 4 maart 1859 werd hij door een omlaag vallende molensteen getroffen en overleed door gebrek aan medische hulp aan verbloeding.

Zijn vrouw zette de zaak voort met hulp van de uit Harlingen afkomstige bakker Karel Coolen, met wie zij op 19 april 1861 in het huwelijk trad. Coolen had evenals Smids ervaring opgedaan op de molen van Anjum (Tenbruggencatenummer 06437 l), maar volgens de overlevering was hij toch geen "echte" molenaar. Misschien heeft dat feit naast de verslechterende economische toestand er toe bijgedragen, dat het echtpaar ruim tien jaar later het bedrijf opgaf.

In 1872 kwam voor de molen het definitieve einde door afbraak

Bron: "Noord-Oost-Friese korenmolens en hun molenaars", W.T. Keune, 1970.

Leeuwarder Courant, 28 augustus 1863:
"Schiermonnikoog, 22 Augustus.
In den afgeloopen nacht werden de bewoners van dit eiland zeer onverwacht gewekt en naar buiten geroepen. De rogmolen behoorende aan den heer Coolen was, zonder bekende oorzaak, in brand geraakt en de sterke wind uit het n.w. maakte elk middel tot blussching bijna nutteloos, te meer daar de brandbluschmiddelen alhier zeer onvoldoende zijn. Ook was in den molen eene aanzienlijke hoeveelheid dekriet voorhanden, dat voor eene herstelling aan den kap was aangekocht en de vlammen rijkelijk voedsel gaf. Gelukkig was de rigting van den wind niet in ’t minst gevaarlijk voor de belendende huizen, zoodat dit ongeluk zich bij dit genoemde pand bepaalde. Naar men uit goede bron verneemt was deze molen slechts voor een gedeelte voor brandschade verzekerd."
Dick Bunskoeke, 17 feb. 2009.