Molen Fortuna, Winterswijk

Winterswijk, Gelderland

Misterweg
Achterhoek en Liemers

binnenroede: zelfzwichting

1919 verbrand 1961 restant gesloopt
geschiedenis
Oorspronkelijke werd de molen gebouwd te Grijpskerk (Gr.) en is in 1905 naar Winterswijk overgebracht.
Op 8 april 1905 diende B.G. Heusinkveld een verzoek in bij het B&W van Winterswijk voor het oprichten van een windkorenmolen. Heusinkveld bezat nog een molen, die stond in het buurtschap 'het Woold'.
Heusinkveld wist de hand te leggen op de molen De Fortuna te Grijpskerk uit Groningen. De molen was oorspronkelijk gebouwd tussen 1806 en 1811 te Grijpskerk en was gebouwd als schors- en korenmolen. De molen was ingericht met 2 paar maalstenen en 1 paar runstenen. Tot 1842 was mej. E.D. Teenstra de eigenaresse, daarna tot 1853 F.J.Bos en vervolgens A.Wiersema.
R. Kruisinga kocht de molen in 1905 van Wiersema en verkocht de molen direkt door aan Heusinkveld.
De vergunning werd op 2 mei 1905 verleend. De molen werd door de molenmaker Gijsbers te Winterwijk weer opgebouwd.
De molen was een forse achtkant, die eerst alleen ingericht was als korenmolen maar later ook als zaagmolen waarvoor in 1911 een hulpmotor werd geplaatst.
De molen had oorspronkelijk een rieten kap en bovenbouw, maar in Winterswijk was dit niet voorhanden waardoor de molen daar met rubberoid werd bekleed.
In 1919 brandde hij af tot op de stenen voet. Waarschijnlijk was dat de molen erg lang gevangen moest worden waardoor de vang warm liep en er de vonken uitsloegen.
De molenromp is toen niet meer opgebouwd. Heusinkveld gebruikte het achtkant als motormaalderij en zagerij die rond 1960 werd verkocht. Het achtkant heeft tot 1961 dienst gedaan als opslagruimte. Daarna is hij gesloopt.
De molen was eigendom van molenaar B.G. Heusinkveld.

Op onderstaande foto is de maalderij te zien, op de plek waar eens de molen heeft gestaan.

Bij de prentbriefkaart van 17 feb. 1944:
Op de achterzijde staat beschreven: Korenmolen "Fortuna" te Winterswijk, anno 1905. Afgebrand Feb. 1919. Afkomstig uit Grijpskerk Gron. 17 Febuari 1944.

Op 27-05-1916 berichtte de Nieuwe Winterswijksche Courant het volgende:

Winterswijk, De molenmaker Oortgiese is Dinsdagmorgen leelijk te pas gekomen. Toen hij op den molen van Heusinkveld aan den Misterweg bezig was met het losmaken van een plank, sloeg deze uit en trof hem zoo ernstig in het gezicht, dat hij gevaarlijke verwondingen kreeg, die zijne opname in een ziekenhuis noodig maakten. Hij is ter behandeling naar Zutphen overgebracht.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 8 juni 2021

Op 02-06-1915 berichtte de Nieuwe Winterswijksche Courant het volgende:

Winterswijk molen Fortuna. De spoorbeambte te Kempel haalde Maandagnamiddag tegen 7 uur een zak meel bij den molenaar Heusinkveld. Terwijl de zak naar beneden gelaten werd, ging te K. de trap of, doch had daarbij het ongeluk, uit te glijden, met het gevolg, dat hij bij den val zijn schouder brak. Hij moest zich toen onder geneeskundige behandeling stellen en zal wel eenigen tijd zijn werk niet kunnen verrichten.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 7 juni 2021

De Graafschapper, 28 februari 1919
Zondagmorgen omstreeks vier uur ontstond door onbekende oorzaak brand inden wind- en stoomkorenmolen en houtzagerij van den heer B. G. Heusinkveld aan dan Misterweg alhier. De brand, die boven in de kap ontstaan was, nam binnen korten tijd zoo’n omvang, dat aan blusschen niet te denken viel, temeer daar de houten betimmering met de spuit, tengevolge van de hitte, niet te bereiken viel. Zoowel de korenmolen ais de houtzagerij brandden geheel uit. Met uitzondering vaneen nieuwen ketel, die niet verzekerd was, waren gebouwen en inventaris verzekerd bij de Onderlinge Molenaars-Verzekering-Maatschappij. Aalten.