Molen Sint Christoffel, Elsendorp

Elsendorp, Noord-Brabant

Molen 06397 Sint Christoffel (Elsendorp)

Elsendorp
Gemert-Bakel, Noord-Brabant
De Peel

geschiedenis
Deze molen werd in opdracht van molenaar Hub. van den Eertwegh gebouwd in 1937 na het afbranden van een voorganger op een andere plek. Voor de nieuwe molen werd gebruik gemaakt van het in 1937 gesloopte houten achtkant te Beek en was toen modern ingericht met twee koppel maalstenen, elevator, mengmachine en stroomlijnwieken, systeem Van Bussel.

Tijdens de orkaan van 14 november 1940, die een spoor van schades en soms verwoesting aanrichtte aan molens in Noord-Brabant en Gelderland, sloeg de molen op hol en brandde geheel af tot op het stenen pakhuis, waarop de molen stond. De molen werd niet meer herbouwd en werd er voortaan op de motor gemalen.

Mijn vader Hub van den Eertwegh heeft deze molen laten bouwen. Hij was getrouwd met Marieke Dols. Samen kwamen ze vanuit Limburg naar de Peel om een molenaarsbestaan op te bouwen. Voordat ik geboren werd, sloeg de molen door storm op hol en brandde vervolgens af.
Bert van den Eertwegh, 12 juli 2015

De coördinaten zijn bij benadering ingevoerd.