Molen De Wildschieter / De Schieter, Zaandam-West

De Wildschieter / De Schieter
Ansichtkaart (Molens in N-H in oude ansichten)

Aan en beoosten de Zuiderwatering, iets ten noorden van de Hogendijk.
Zaandam F (1) 104 Frederik Dam

zeskante bovenkruier

geschiedenis
De fraaie zeskante zaagmolen de Wildschieter dateerde uit het jaar 1683. Op 1 april van dat jaar werd de windbrief van de molen uitgereikt aan Cornelis Claesz. Backer en Jan Wijnandsz. Bleeker. Op naam van de laatstgenoemde persoon werd de molen op 21 september 1683 tegen brand verzekerd in een assurantiecontract.

Naar de historie van de Wildschieter is maar weinig onderzoek gedaan, iets wat resulteert in een vrij korte geschiedenis.

In 1726 stond de molen op naam van de weduwe Jan Wijning. Hoogst waarschijnlijk betrof het hier de weduwe van de bouwheer.

Halverwege de negentiende eeuw kwam de molen in handen van F. Dam, die ook met de bovenkruier “de Jonge Timmerman” werkte. Daarna stond de Wildschieter op naam van De Lange, om ten slotte het eigendom te worden van Cornelis Hemsing. Deze houthandel werkte ook met de bovenkruier “het Jonge Schaap”. Het Jonge Schaap zou echter langer door Hemsing op windkracht worden gebruikt dan de Wildschieter.

In januari 1916 liet Hemsing het zeskant van de Wildschieter slopen. De zaagschuren van de molen bleven staan en werden ingericht tot een elektrische zagerij, die tot kort na de Tweede Wereldoorlog in bedrijf bleef. Daarna kregen de opstallen van de Wildschieter diverse andere functies. De restanten van de molen, annex zagerij werden in april 1971 gesloopt.

Aan de westkant van de molen, hing in het zeskant een fraai beschilderd houten bord, waarop een jager was afgebeeld. Dit naambord maakt deel uit van de museale collectie van De Zaansche Molen en wordt permanent tentoongesteld.

- “Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 1” T. Neuhaus 1987 blz. 4
- “De Windmolens aan de Zaanstreek” W. Buijs Pzn. 1918 blz. 105