Molen De Wijde Wormer, Zaandam-Oost

De Wijde Wormer
Tekening uit het boek 'De Wijde Wormer' van Piet Gans, ingestuurd door J.Westerlaken

Aan de Kalverringdijk en de Wormerringsloot, ten noorden van de pelmolen De Houtsnip.
Zaandam A (1) 96 IJsbrand Verwer, koopman

als gerstpelmolen. Hij bezat twee pelstenen, 2 harpen en een luierij.

geschiedenis
De pelmolen De Wijde Wormer werd gebouwd in 1761. Over een windbrief wordt niet gesproken. Zijn naam dankte hij aan zijn ligging, aan de overzijde van de Wormerringsloot lag de droogmakerij de Wijde Wormer.
De molen werd gebouwd in opdracht van Albert Jansz. Piet en Claas Gijsbertsz. Visser. Deze heren lieten hun nieuwe molen op 11 mei 1762 tegen brand verzekeren in een assurantiecontract.
Claas Visser werkte tot 1781 met De Wijde Wormer. Op 18 juni van dat jaar liet Visser de molen uit de brandverzekering halen en vermoedelijk deed hij de molen kort daarna van de hand. Niet lang daarna kwam De Wijde Wormer in bezit van de Koger pellerbaas IJsbrand van Rieken die ook met de Koger pelmolen De Veering werkte. Veel meer gegevens zijn er over deze molen niet voorhanden.
Omstreeks 1860 werd De Wijde Wormer gekocht door de Zaandammer Jan de Verver. Hij zou tot de fatale brand met de molen blijven pellen.
In de avond van 10 augustus 1868 trok er een zwaar onweer over de Zaanstreek heen. Tijdens dit noodweer werd De Wijde Wormer door de bliksem raak geslagen en brandde hij tot de grond toe af.
De brandkroniek van N. van Pomeren beschrijft deze brand als volgt.
”1868. 10 aug. ’s Avonds kwam er een zware onweerbui uit ’t zuidwesten, met dat ongelukkig gevolg, dat er om half tien uur een boerenplaats aan de Zuider- en een aan den Noorderweg van de Wijde-Wormer verbrandden, ook een te Kwadijk; en half twee uur brak brand uit in den pelmolen “de Wijde-Wormer” ook door ’t onweer, dat zoolang verholen bleef, dat de molen bijna van binnen verbrand was eer met ’t ontdekte, en een oogenblik daarna ineen zakte. Hij behoorde aan den heer de Verver van Zaandam en stond aan de ringsloot der Wijde-Wormer.
Ook was ’t bij den goudsmid van der Pol te Purmerend, in de Vierheemskinderen in het Oostzijderveld, en de roed van de oliemolen “de Dood” raak geslagen, doch deze laatste kreeg geene schade.”

Na het verbranden van De Wijde Wormer kocht Jan de Verver de Oostzaandammer pelmolen De Zeilenmaker waarmee hij zijn zaken voortzette.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 113
- “Brandkroniek, vanaf 1656 tot september 1906” N. van Pomeren 1906 blz. 32

trivia
Pelmolen “de Wijde Wormer”, achtkante bovenkruier met schuur, te Zaandam-Oost aan de Kalverringdijk en aan de Wormerringsloot, aan de oostkant van de Kalverpolder, ten noorden van de pelmolen De Houtsnip. Bouwjaar 1761, verbrand in 1868.

Dordrechtse Courant, zaterdag 31 oktober 1868:
"In den nacht van dinsdag op Woensdag is te Zaandam de pelmolen de Prinses door den bliksem getroffen en geheel afgebrand. Voorts bekwamen daar nog drie molens zware schade, zonder echter in brand te vliegen. Te Wormerveer brandde een gerst- en rijst-pelmolen van mevr. de wed. A. Laan af."