Molen De Noordster, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Wormerveer
ten noorden van het Krommenieer Pad aan en ten oosten van de Watering
Wormerveer A (1) 488 Cornelis van Leyden

De Noordster werd als snuifmolen gebouwd in 1723.
Het was een kleine achtkante bovenkruier met een vlucht van ongeveer 17 meter, die bovenop zijn schuren stond.
De windbrief voor de molen werd op 25 november 1723 verleend aan Cornelis Abrahamsz. Backer.
Backer laat de Noordster op 24 december 1733 tegen brand verzekeren in het papiermakerscontract, de molen bezat toen zijn dubbelfunktie al.
Op 3 januari 1739 verzekert Backer de molen in het Verf- en snuifcontract dat op die datum werd opgericht, het verzekerde bedrag van de Noordster was Fl. 2000,-. In 1779 overlijdt Backer en komt de molen op naam van zijn weduwe.
Tussen 1817 en 1825 is de molen vertimmerd tot verfmolen.
Vermoedelijk komt hij niet lang daarna in bezit van de Firma Schoute, die de Noordster tot 1896 in bedrijf houdt.
In dat jaar werd de molen verkocht aan de firma S.Thepen & Zn, die tot 1904 verfstoffen malen met de Noordster.
In 1904 werd de firma Thepen ontbonden en ging firmant Gerbrand Kwantes alleen door met de molen.
Hij blijft tot 1911 werken met de Noordster, waarna hij hem verkoopt aan Manus Rensen die dan krijt gaat malen met de molen.
Rensen heeft niet veel plezier van de zijn molen, want in de nacht van 13 op 14 augustus 1912 slaat de bliksem raak in het molentje.
Er breekt geen brand uit, maar de molen is zo zwaar beschadigd dat er geen herstel meer plaats vind.
Op 3 oktober 1912 werden de restanten voor Fl.410,- voor sloop verkocht aan L.Lammers uit Strijen.
De schuren van de molen blijven staan en zijn een tijd lang als stal in gebruik geweest, in de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn zij ook gesloopt.

"Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
"Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 2" T. Neuhaus 1987
"drie eeuwen verf" Mr. Dirk Vis 1943.

Informatie van F. Rol.

De bovenste foto is genomen vanuit het zuiden omstreeks 1900.
De onderste foto toont de molen na de windhoos. De mannen op de foto staan met brokstukken afkomstig van de molen in hun handen.

De verfmolen "De Noordstar" aan de Watering, die slechts enkele jaren tevoren was aangekocht, werd voor ƒ 1300 door Simon Schermer jr. opgeruimd. Daarna trad hij uit de zaak waarna Klaas Groen deze alleen voortzette, doch slechts voor enkele jaren.
Informatie van Piet Molenaar, 21 juni 2012.