Molen De Ram, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Aquarel: G. Mol

Wormerveer
aan de weg en aan de Zaan ten zuiden van de Dubbele Buurt, 10e vanaf het Z
Wormerveer B (1) 506 Jacob Vis + Cs.

geschiedenis
De windbrief van de Ram is nooit gevonden, echter wel de verbandacte die was gekoppeld aan de windbrief.
Deze verbandacte dateert uit 1639 en stond op naam van Jan Jansz. Swager en zijn 2 zonen, Claes Jansz. Schaap en Jan Jansz. Mager.
Op 22 juni 1670 werd de Ram tegen brand verzekerd door Claes Jansz. Schaep. De molen blijft lang in bezit van de familie Schaep.
Bij de oprichting van het olieslagerscontract voor ladingen op 14 juni 1727, laat Dirk Claesz. Schaep de voorraad in de Ram verzekeren.
Grietje Jans Schaap is de laatste van de familie Schaap die belangen heeft in de Ram, zij was de weduwe van Jan Aten en verkoopt de molen aan Cornelis Najer. Hij laat de opstallen van de Ram op 3 mei 1783 verzekeren bij het olieslagerscontract.
Na het overlijden van Najer wordt de Ram eigendom van Trijntje Graftdijk, de weduwe van Jan Vis.
Zij is de eigenaresse van de firma Jan Vis & Zn. die oa. de volgende oliemolens gaande houdt, "de Zoeker", "het Zwarte Kalf" en "de Oude Wolf".
In 1858 werd de Ram verkocht aan Adriaan Houttuyn, die ook de oliemolens "de Wind" en "de Os" in bedrijf hield.
Hij werkte tot 1872 met de Ram en verkocht deze toen aan de Firma Wessanen & Laan. Zij lieten de molen op 14 februari 1874 uit het OC contract schrijven. In augustus van dat jaar werd de molen gesloopt. De molenschuur bleef achter en deed voortaan dienst als zaadpakhuis het Schaap. Op de plaats van de molen werd een nieuw houten pakhuis gebouwd met de naam Lek.
Op 16 december 1921 brandden pakhuis Lek en de oude molenschuur volledig af.
Tijdens het bouwrijp maken van het voormalige molenerf aan het Zuideinde in de zomer van 2020, kwamen grote delen van de oude fundering weer in het zicht.

"Duizend Zaanse molens" P. Boorsma 1968
"het Olieslagerscontract" R. Couwenhoven 2002
"gedenkboek van het olieslagerscontract" 1912

Informatie van F. Rol.

trivia
Oliemolen "de Ram", achtkante bovenkruier met schuren, te Wormerveer aan weg en Zaan ten zuiden van de Dubbele Buurt. Bouwjaar 1639, gesloopt in 1874.

De onderste foto is omstreeks 1870 genomen door fotograaf Jan Breebaard, de molen links is zeer waarschijnlijk "de Ram", het kruis boven de huizen uit moet van de Samson of de Schenker zijn.