Molen Polder de Hoop en de Verwachting, De Verwachting (3e), Oldekerk

Oldekerk, Groningen

Oldekerk
aan de westzijde van het Kleine of Lutjediep en aan de zuidzijde van het Hoendiep .
Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier

geschiedenis
Gebouwd in 1876 , nadat voorganger was afgebrand. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van delen van de zaagmolen De Wolf uit Groningen gmb 553. Bemaalde samen met andere molens de polder De Hoop en Verwachting. Standplaats aan de westzijde van het Kleine of Lutjediep en aan de zuidzijde van het Hoendiep. Ongeveer tegenover de huidige plaats van molen De Zwakkenburger. Het kanaal is verbreed , de voormalige standplaats zou wel eens in / of de rand van het kanaal kunnen zijn.

In 1879 werd een stoomgemaal gebouwd ter plaatse van de afgebroken molen Niekerk gmb 1192 van de Wijksterpolder onder Niekerk. Poldermolen afgebroken in 1879 , Polders samengevoegd , bemaling overgenomen door dat stoomgemaal. Herbouwd als poldermolen onder Gerkesklooster Friesland (bron: archief Van der Veen, zie informatie onder Verplaatst naar).

Polder De Hoop & Verwachting/ De Verwachting