Molen Grootegasterpolder, Grootegaster Molen, Grootegast

Grootegast, Groningen

Grootegast
aan de zuidzijde van het Kolonelsdiep, hoek Grootegaster tocht
Westerkwartier, Groningen
Westerkwartier

geschiedenis
Op 11 oktober 1842 besloten Gedeputeerde Staten (no. 21) geen vergunning te verlenen voor de inpoldering. Daardoor kregen enkele landen nabij Lutjegast in het noordoostelijke deel van de latere polder een afzonderlijke bemaling.

Op 30 maart 1847 verkregen T.A. Ploeg c.s. te Grootegast vergunning (no. 33) voor het inpolderen van ruim 268 ha. Zo geschiedde en de kloek vijzelmolen met 18 m vlucht werd ook nog in 1847 gebouwd.

Het polderdeel benoorden het Kolonelsdiep werd van 1847 tot 1852 alleen 's zomers bemalen, en was via een grondduiker nabij de molen verbonden met het zuidelijke deel.
Bij resolutie van Gedeputeerde Staten van 1852 werden de al eerder ingepolderde en nabij Lutjegast gelegen landen ter grootte ruim 44 ha bij de grote polderbemaling gevoegd om een einde te maken aan de langdurige twisten die in deze streek over de waterontlasting bestaan hadden.

Bron: Bron: "Beschrijving van de molenpolders in het Westerkwartier ...", K. van Rijn, 1862, Munneke Zijlvest no. 11.

Gebouwd in 1847 door molenmaker Dijkema uit Grootegast.
In 1852 werd de molen vergroot.
De molen werd gesloopt omreden dat hij verplaatst moest worden vanwege onenigheid over de pacht van de grond waarop hij stond, en een groot onderhoud noodzakelijk was.
De molen is na 1910 verdwenen waarna in 1924 de bemaling werd overgenomen door een windmotor op een andere plek (Leekster Crt 15-12-1924)
Na afbraak ging de bovenas naar de korenmolen te Kornhorn (1278).
In 1950 werd de windmotor vervangen door een elektrisch gemaal dat nog steeds in bedrijf is, op weer een andere plek.

De eerste molenaar was D.J. van der Kooi tot 1871, daarna werd Hendrik van der Vaart 35 jaar molenaar.

Informatie van P. Hofkamp; W. Jans.

trivia
De molen was uitgerust met een schroef en bemaalde de Grootegastermolenpolder op het Kolonelsdiep (T.A.Ploeg 268 ha), groot 351 ha en opgericht omstreeks 1847.

De molen had een gietijzeren as van IJzergieterij De Prins van Oranje te ‘s Hage nr.1285 uit 1882.

Nieuwsblad van het Noorden, 23 juli 1924:
"Molenafbraak Grootegast
Op Woensdag 30 Juli 1924, om 4 uur (o. t.) zal op het terrein, publiek a contant worden verkocht: De geheele in goeden staat verkeerende afbraak van den Windwatermolen in den Noorderpolder te Grootegast, in perc. Daarbij zullen als 1 perc. worden geveild 2 beste ijzeren roeden, lang ongev. 12.5 M., met bijbeh. zelfzwichters en een ijzeren as, welk perc. tot den verkoopdag uit de hand te koop is en te bevragen bij een der bestuurders v. d. polder. BH. v. d. KLEI, Notaris, Ezinge."