Molen Polder Roderwolde, Roderwolde

Roderwolde, Drenthe

Noordenveld, Drenthe
buurtschap Sandebuur

vijzel

zelfzwichting

geschiedenis

1853: De molen werd in 1853 gebouwd. De polder werd bij koninklijk besluit van 10 november 1860 als waterschap gearresteerd. De polder van 252 ha werd door een kloeke vijzelmolen aan de Kerksloot bemalen, die ook daarop uitmaalde.
Bron: Bron: "Beschrijving van de molenpolders in het Westerkwartier ...", K. van Rijn, 1862, Kommerzijlvest no. 46.

De molen stond nabij de Hooiweg te Roderwolde. Hij behoorde aan het Waterschap Matsloot Roderwolde.

07-11-1937: De molen werd voor ƒ 187 voor afbraak verkocht aan Aaldrik Jager te Sappermeer, handelaar in afbraakmaterialen. De molen verdween maar het molenaarshuis staat er nog.

In een boerderijtje in Sandebuur bij Roderwolde, waarvan Harry Boerma de eigenaar is, zitten diverse houten onderdelen van de molen verwerkt o.a. de achtkantstijlen en de legeringsbalken.

trivia

De tekening van de molen is bevindt zich in het archief van Waterschap Noorderzijlvest in de provincie Groningen. De vraag is: hoe is de tekening gemaakt? Rechtstreeks van de molen of van een foto? Als het van een foto is, dan zijn er dus meer afbeeldingen van deze molen bekend dan dat er nu in de database staat. De maker van de tekening is niet bekend bij het waterschap.
H. Noot, 22 okt. 2009.