Molen van Mulder, Appelscha/ Appelskea (Appelsche)

Appelscha/ Appelskea (Appelsche), Fryslân

Foto onbekend, opn, ca 1914

Appelscha/ Appelskea (Appelsche)
aan de noordkant van de vaart, Z v/d (toenmalige) afslag naar Fochteloo
Ooststellingwerf, Fryslân

geschiedenis

Eerst had de familie Mulder een uit 1754 daterende korenmolen op de Bult, bij de grens van Oost- en Weststellingwerf (Tenbruggencatenummer 04264 l). Maar deze stond ongunstig en was sterk in verval geraakt, zodat hij uiteindelijk in februari 1899 werd afgebroken.

De stellingmolen werd gebouwd eind 1891 voor Jan Pieters Mulder (hinderwetvergunning 8-9-1891) op het perceel kadastraal Makkinga sectie D no. 1657. Het hiervoor gebruikte achtkant was afkomstig uit Oldehove. Als de molen uit Oldehove (Niehove) kwam, kan dat best in 1891 zijn geweest. In elk geval is er nergens sprake van vervanging in 1898 volgens het gemeentearchief en het is onwaarschijnlijk dat een in 1891 gebouwde molen zeven jaar later alweer werd vervangen. Op de stelling van deze korenmolen gebeurde het ongeluk in mei 1892.

Op 20-05-1892 berichtte het Nieuwsblad van het Noorden het volgende:

Appelscha, 16 Mei. Zaterdag j.l. waren eenige meisjes te spelen bij en in den molen van J. Mulder, alhier. Een meisje van G. Veenstra klom op den tweeden zolder en ging van daar op den omgang, met het ongelukkig gevolg, dat ze door de ronddraaiende wieken werd getroffen en zich erg aan het hoofd bezeerde. De toestand van het kleine ding is zeer zorgwekkend.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 21 mei 2021

Op 2 april 1897 kreeg Jan Pieters Mulder een hinderwetvergunning voor een stoommachine ter aandrijving van een koren- en lijnkoekmolen. Dat was nog als aanvulling bij de windmolen, maar in 1914 volgde een vergunning voor een sleepinrichting en motormaalderij: de molen werd toen afgedankt. Ernaast stond toen reeds een meelfabriekje met stoommachine. Later was hier de malerij van Anne Mulder.

Bron ondermeer: archief Ten Bruggencate.

trivia

Op de in 1904 herziene versie van de Top. Kaart staat de molen aangegeven ten zuiden van de afslag naar Fochteloo.
Informatie van Dick Bunskoeke, 13 dec. 2010.

De locatie is gebaseerd op deze kaart (top. kaart 1854, herzien 1904, uitgegeven 1909).

De bouw van de molen van Mulder in 1898 is gebaseerd op de herinneringen van een familielid, zoals die in de Nieuwe Ooststellingwerver van 29 april 1965 werden opgetekend. Niets is meer te wantrouwen dan de herinnering van mensen, lees er maar Douwe Draaisma op na! Het zou dus evengoed 1891 kunnen zijn en daarvoor is bewijs in het archief.
Informatie van Dick Bunskoeke, 16 jan. 2011.