Molen (korenmolen), Een

Een, Drenthe

deel onderstaande foto

Een
Zuideinde in de ZO.hoek der wegsplitsing
Noordenveld, Drenthe

geschiedenis

In het begin van deze eeuw heeft er in Een een bijzonder molen gestaan, namelijk een spinnenkop met stelling. Voorzover bekend was dit de enige van dit type dat in Drenthe gestaan heeft. Elders in het land zijn er nog enkele spinnenkoppen met stelling overgebleven.

Over het ontstaan van de spinnenkop met stelling valt nog iets te vertellen. De wipmolens en spinnenkoppen waren alle oorspronkelijk gebouwd asl poldermolens, maar sommige werden omgebouwd tot bijvoorbeeld korenmolen. Omdat een spinnenkop echter veel te klein is om plaats te bieden aan maalstenen moest men het molentje op een vierkant onderstuk plaatsen. Hierin werd dan de maalstoel geplaatst. Tevens kreeg de molen meer vat op de wind.

De molen in Een werd gebouwd in 1899 voor Roelof Martens, landbouwer aldaar. Op 27 februari in dat jaar diende hij een verzoek in om een windkorenmolen te mogen bouwen. De molen verrees in het Zuideinde van Een. op het kadastrale perceel N 1275, op een meter afstand van 40 meter van de weg Een - Veenhuizen. In het bevolkingsregister van Norg staan vermeld als molenaars de zonen van Roelof Martens, Jan en Albert.

In 1905 werden woonhuis en molen verkocht aan Jan Niestijl, geboren te Slochteren. In 1909 was hij voornemens een stoomkorenmalerij op te richten, die zou worden gedreven door een locomobiel van 7pk.

Het jaar daarop schreef Niestijl echter dat hij verhinderd was de locomobiel te ontvangen en dat hij besloten had het korengemaal aan te drijven met een zuiggas motor van 20 pk. Het geheel kwam te staan in een schuur van 8 bij 6 meter. De windmolen is waarschijnlijk in 1910 afgebroken verder werd in 1913 een nieuwe woning gebouwd met daarin een bakkerij.

Niestijl vertrok in 1914 om onduidelijk redenen naar Apeldoorn. De nieuwe eigenaar van de malerij werd nu Derk Schuur, eveneens geboren te Slochteren. Deze bleef samen met zijn neef Jan Schuur tot mei 1918 werkzaam als molenaar. Daarna werd het perceel verkocht aan Jacob Dorenbos, die een kruidenierszaak begon. In ieder geval is de malerij in 1926 verdwenen volgens een aantekening van het kadaster.

jnjv. bron Stellingnieuws nr 10 1985 tekst G. Geersing.

Molenaar Jan Niestijl verkocht zijn molen na een conflict met een groep boeren waarvoor hij het graan maalde. In die tijd spraken de boeren onderling af hoeveel een knecht mocht verdienen. Jan Niestijl was een socialist en hield zich niet aan die afspraak. Hij betaalde zijn knecht meer dan het loon van een boerenknecht. Dit gaf onrust in de gemeenschap waardoor de boeren geen graan meer leverden aan Jan Niestijl. Hierop vertrok hij met zijn vrouw en hun dochter Nieske naar Apeldoorn alwaar hij een café begon.

Informatie van Henk Niestijl, 26 februari 2016,
Jan Niestijl was mijn overgrootvader, Nieske was mijn oma

trivia

De molen stond op een vierkante onderbouw. De molen werd gebouwd voor Roelof Martens. De latere eigenaar Jan Niestijl liet de molen afbreken.