Molen van Thie, Roden

Roden, Drenthe

Roden
dorp Westzijde, oostelijk aan de Leeksterweg
Noordenveld, Drenthe

ook zelfzwichting

geschiedenis
Na 1831 werd de voorganger, een standerdkorenmolen vervangen door een stellingmolen, achtkante bovenkruier met stelling.

In 1892 werd deze korenmolen verplaatst naar het centrum van Roden (Herestraat),

Nieuwsblad van het Noorden, 7 oktober 1918
Verkoop Afbraak Molen,
Roden. Op Vrijdag 11 October 1918 des namiddags te 2 uur. zal te Roden bij de molen van den heer THIE, publiek a contant worden verkocht onder het ministerie van deurwaarder ROETERDINK:
den geheelen Afbraak van den Windkorenmolen, bestaande o.a. uit: 12 zoo goed als nieuwe Am. Gr. balken, 25 bij 25 c.M.. lang 7 a 8 M., zware houten as, voeghouten, windpeluw, groote partij balken in ondersch. lengten en dikten, 9 ijzeren ramen, groot 95 bij 115 c.M., eiken en Am. gr. ribhout, planken, eenige duizenden gebikte Steen, partij puin, brandhout, enz. enz. Fr. DE ROER, Deurw., ' Kantoor: Haddingestraat no. 7.

Tot spijt van veel Roners werd deze beeldbepalende molen in 1919 afgebroken, en verkocht molenaar Thie het onderstuk naar De Wilp.
Bron: Molens in het dorp De Wilp, art. door Koos Vos in ’t Olde Guet nr. 12, vereniging Heemkundekring Vredewold-West.

De molen was van Jan Thie en Dinao, zoals het muldersechtpaar in de volksmond werd genoemd.

Mogelijk was de bovenbouw van de molen met hout bekleed evenals de kap. Het gevlucht bestond eerst uit zeilroeden en later uit een binnenroe met zelfzwichting en een buitenroe met zeilen. De as was van hout. Er waren twee zolders onder de stelling.
Boven de toegangsdeur bevond zich een gedenksteentje met daarop een jaartal '1878'. Deze steen was zeer waarschijnlijk afkomstig uit de tijd, dat de molen in het zuidwesten van het dorp gebouwd werd, ca. 600 m ten ZW van de kerk en ten W van de Norgerweg. De molen van Thie was dus vermoedelijk verplaatst. Op de oude plek was de molen mogelijk een beltmolen/stellingmolen. Zekerheid is hierover niet.